Woda kokosowa vs. woda arbuzowa

Woda kokosowa to hit na rynku ekologicznej żywności, który sprawdza się jako organiczny energetyk. W swoim składzie posiada elektrolity i naturalne cukry, a na dodatek ma niewiele kalorii. Uwielbiamy pić ją po treningu - natychmiast nawadnia organizm oraz uzupełnia pokłady zużytej energii! Jednak ten specyfik ma już konkurenta. Jest nim sok z arbuza, który, według ostatnich badań naukowych, posiada w sobie moc odżywczych substancji! Znajduje się w nim dwa razy więcej potasu, niż w bananach, cytrulina zmniejszająca stany zapalne, czy likopen będący silnym antyoksydantem. Dzięki temu napój przyrządzony z arbuza ma właściwości odmładzające i dostarcza ciału cennych witamin oraz takich pierwiastków, jak wapń i magnez. 

Fanką eliksiru z arbuza jest Beyoncé. Gwiazda zainwestowała nawet w produkującą wodę arbuzową markę o nazwie WTRMLN WTR, która sprzedaje napój tłoczony na zimno, zachęcając do spożywania go po treningu. To idealna alternatywa dla osób nie przepadającyh za smakiem kokosa! Zaskakujący jest również fakt, że sok arbuzowy w 60 % składa się z witaminy C i posiada odrobinę białka - tych substancji brakuje w wodzie z orzecha. Warto więc korzystać z tego owocu, nie tylko w celu orzeźwienia organizmu.

Smoothie na wodzie arbuzowej - przepis

Składniki:

szklanka kawałków arbuza

garść truskawek/malin/borówek

2 łyżki soku z limonki

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Gotowe!

Sprawdź przepis na lemoniadę arbuzową >>