Twórcą i największym popularyzatorem tego trendu jest Anthony William, autor książki "Celery Juice: The most powerful medicine of our time. Healing millions worldwide". W swojej publikacji zaleca on wypijanie pół litra soku na czczo, na 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Najlepszy jest napój świeżo przygotowany, można jednak przyrządzić go wcześniej i pozostawić w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez 24 godziny. William za najbardziej wartościowy uważa sok bez dodatku innych warzyw, uznając, że ich wartości odżywcze mogą hamować wchłanianie składników z selera. Mimo że teorię, iż sok z selera stanowi cudowne remedium na wszystko, można włożyć między bajki, włączony do diety z pewnością może przynieść wiele korzyści.

Sok z selera naciowego – właściwości

Powodów, dla których picie soku z selera to dobry pomysł, jest całkiem sporo. Selerowi naciowemu od dawna przypisuje się zdolność do obniżania ciśnienia krwi, zaś celebryci z pełnym przekonaniem rekomendują sok oczyszczający z selera naciowego. Nie są to jedyne zalety płynące ze spożywania tego warzywa.

Przede wszystkim seler zawiera dużo wody, a szklanka soku rano to dobry pomysł na możliwie wczesne nawodnienie organizmu. Spożywanie tego warzywa, dzięki wysokiej zawartości potasu, stymuluje produkcję moczu, wspierając tym samym oczyszczanie i usuwając nadmiar wody z organizmu. W naturalny sposób - dzięki błonnikowi - sok z selera łagodzi dokuczliwe zaparcia, przede wszystkim wynikające z napięć psychicznych. Dodatkowo korzystnie wpływa to na trawienie poprzez przywrócenie prawidłowej objętości kwasu solnego w żołądku.

W soku z selera znaleźć można duże ilości flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Pełnią one ważną rolę w profilaktyce nowotworów oraz wielu chorób przewlekłych. Sok z selera zalecany jest przy problemach z nerkami, pęcherzem moczowym, tarczycą oraz nadnerczami. Jego regularne picie pozwala ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować dolegliwości skórne, między innymi egzemę, trądzik i wysypki różnego pochodzenia.

Czy sok z selera odchudza? Sam w sobie nie, niewątpliwie natomiast wspiera metabolizm, dostarcza ważnych składników odżywczych i syci, a to wszystko przy niewielkiej kaloryczności. Usuwa także z organizmu zatrzymaną wodę. Przy nieprawidłowych nawykach żywieniowych niewiele jednak zmieni. Aby warzywo zachowało maksimum wartości, najlepiej spożywać je na surowo. Sok zatem przygotowywać warto w wyciskarkach wolnoobrotowych, które ograniczają nadmierną eliminację witamin i innych składników odżywczych. Jak zrobić sok z selera naciowego bez wyciskarki? Wystarczy wykorzystać blender lub popularny Thermomix.

Smak selera jest dość charakterystyczny i nie wszyscy go lubią. W takim przypadku warto pokusić się o dodatek, który zneutralizuje tę nutę. Sprawdzą się owoce, na przykład jabłko, pomarańcze czy kiwi, warzywa: burak, ogórek, marchewka albo zioła.

Sok z selera naciowego – przeciwwskazania

Mimo że picie soku z selera może przynieść korzyści, z pewnością nie jest to cudowne lekarstwo na wszystko. Jak długo można pić sok z selera naciowego? U osób zdrowych nie ma ograniczenia czasowego, jednak powinien to być element prawidłowo zbilansowanej diety. Istnieją także pewne przeciwwskazania.

Seler naciowy bogaty jest w szczawiany, dlatego nie powinny go spożywać w nadmiarze osoby cierpiące na zapalenia pęcherza i podobne dolegliwości. Dodatkowo substancja ta utrudnia wchłanianie wapnia, o czym trzeba pamiętać, komponując codziennie menu. W soku znajduje się także apiina, która może zwiększać krwawienie menstruacyjne, a w dużych ilościach spowodować nawet poronienie, dlatego napój ten nie jest zalecany w ciąży. Pijąc sok z selera, ze względu na jego działanie moczopędne, warto zwiększyć spożycie potasu.

Sok z selera naciowego i cytryny – przepis

Sok z selera i cytryny polecany jest osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu. Najlepsze efekty osiągnąć można dzięki diecie ograniczającej sód, a dostarczającej potas. Poniższy miks spełnia te wymogi. Przygotować należy:

  • 4 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1/2 cytryny

Cytrynę dobrze wyszorować i pociąć ze skórką na kawałki. Łodygi selera pokroić na mniejsze części, a następnie wraz z cytryną przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę. Jeśli całość będzie za gęsta, można rozrzedzić ją dodatkiem wody. Zalecana dawka to szklanka soku dziennie.

Sok z selera naciowego i jabłek – przepis

Kolejny pomysł to jabłko i seler naciowy - sok z wyciskarki przygotowany z tych składników ma właściwości oczyszczające i przeciwutleniające. Polecają go gwiazdy Hollywood, zdaniem których regularne picie takiego połączenia wspomaga usuwanie obrzęków i poprawia poziom nawilżenia skóry.

  • 2 selery naciowe
  • 3 duże jabłka

Selery i jabłka pokroić na mniejsze kawałki, a następnie naprzemiennie przepuszczać przez wyciskarkę.

Sok z selera naciowego i pomarańczy – przepis

Pomarańcza to kolejny dodatek, który znakomicie uzupełnia sok z selera z sokowirówki bądź blendera. Połączenie to doskonale smakuje po schłodzeniu. Orzeźwia i dostarcza witamin.

  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • garść mięty

Seler naciowy oczyścić i pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać. Wszystkie składniki, włącznie z miętą i imbirem, przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować. Można dodać wodę, jeśli całość będzie zbyt gęsta.

Sok z selera naciowego i marchewki – przepis

Niektórzy twierdzą, że sok z selera naciowego na czczo z dodatkiem marchewki jest eliksirem młodości. To, czy faktycznie działa w ten sposób, jest rzeczą dyskusyjną, niewątpliwie jednak dostarcza cennych składników w postaci witaminy A i C. Usuwa nadmiar wody z organizmu i wspiera metabolizm. Przepis na sok z selera naciowego i marchwi wymaga użycia:

  • 2 gałązek selera naciowego
  • 1 dużej marchewki
  • 1/2 cytryny

Marchew obrać i podzielić na kawałki. Seler i cytrynę ze skórką również pokroić. Składniki przepuścić przez sokowirówkę. Gotowy sok można rozrzedzić wodą.