Śniadanie bez glutenu - 7 zdrowych przepisów na bezglutenowy posiłek

Dieta bezglutenowa nie jest taka trudna, jak się wydaję - każdy posiłek można odtworzyć z pomocą alternatyw dla uczulających zbóż, które stają się coraz łatwiej dostępne. Nawet jeśli nie chorujesz na celiakię, odstawienie glutenu na jakiś czas może stanowić świetną kuracją oczyszczającą dla organizmu oraz przyczynić się do tego, że schudniesz. Zamiast pszenicy w kuchni wykorzystaj mąki ze zmielonych kasz, ryżu, czy azjatyckiej tapioki. Gwarantujemy, że śniadaniową komosę ryżową pokochasz bardziej niż tradycyjną owsiankę, a gofry bez glutenu czy muffiny z cukinii z pewnością odświeżą Twój poranny jadłospis!

1. Bezglutenowe śniadanie - quinoa na mleku kokosowym

Komosa ryżowa na mleku to idealna śniadaniowa alternatywa dla popularnej owsianki - kasza quinoa nie zawiera glutenu i jest niezwykle sycąca. Zbawiennie wpływa na sylwetkę i urodę. 

Przepis: 

1/2 szklanki komosy ryżowej przepłukanej wodą

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

szczypta soli himalajskiej

pestki granatu

mrożone maliny

szczypta cynamonu 

Mleko kokosowe wraz z wodą wlej do rondelka i wymieszaj. Następnie dodaj szczyptę soli oraz kaszę quinoa i gotuj ją przez kilka minut aż zgęstnieje i wchłonie cały płyn. Gotową, gorącą komosę przełóż do naczynia i wymieszaj z cynamonem, malinami oraz pestkami granatu. 

 

 

 

2. Bezglutenowe śniadanie - smoothie z masłem orzechowym

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Śniadanie w biegu może być równie smaczne i sycące jak to, na które poświęcamy więcej czasu w weekendy. Nie masz wolnej chwili o poranku? Zblenduj ze sobą następujące składniki, by dać organizmowi solidną dawkę energii na dobry początek dnia. 

Przepis: 

łyżka naturalnego masła orzechowego

1 mrożony banan

szklanka mleka sojowego

szczypta cynamonu 

2 łyżki płatków jaglanych 

opcjonalnie: miarka białka roślinnego (konopnego lub ryżowego)

Wszystkie składniki zmiksuj na najwyższych obrotach w pojemniku blendera. 

 

3. Bezglutenowe śniadanie - tost z awokado

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Czasami proste rozwiązania są najlepsze. Tost z jajkiem i awokado w koszulce idealnie sprawdzi się na zdrowe śniadanie o dużej zawartości białka. Zwykły chleb zastąp tym z mąki gryczanej lub pieczywem czystoziarnistym - w jego składzie powinny znajdować się same nasiona i skrobia kukurydziana lub płatki bezglutenowe. 

Przepis:

1 awokado

1 jajko

kromka bezglutenowego pieczywa

liście rukoli

pieprz

nasiona dyni i słonecznika

Awokado pokrój w plastry i połóż je na bezglutenowym kawałku pieczywa polanego oliwą i posypanego świeżą rukolą. W rondelku zagotuj wodę z octem. Jajko ostrożnie wbij do filiżanki, uważając żeby żółtko się nie rozlało. Zamieszaj gotującą się wodę łyżką i przechyl filiżankę tuż nad taflą wody, aby jajko mogło wpaść w wir, który utworzył się na powierzchni. Gotuj tak jajko przez 4 minuty, po czym wyjmij je z rondla łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Nałóż je na tosta z awokado, oprószając jego wierzch świeżo zmielonym pieprzem.

 

4. Bezglutenowe śniadanie - jogurt z owocami i kaszą gryczaną

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Masz ochotę na jogurt z chrupiącymi dodatkami? Zjedz go ze świeżymi owocami i miodem, zamiast płatków dodając podprażoną  białą kaszę gryczaną

Przepis:

szklanka jogurtu naturalnego

łyżka płynnego miodu

świeże owoce, np. borówki, banan, maliny

pół szklanki białej kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną opłucz w zimnej wodzie, następnie przełóż ją do miski i zalej świeżą wodą dodając do niej łyżeczkę octu jabłkowego. Odstaw ją na 30 minut. Po tym czasie ponownie przemyj białą grykę, osusz ją ręcznikiem papierowym i podpraż na suchej patelni - dzięki temu stanie się chrupiąca. 

 

5. Bezglutenowe śniadanie - wytrawne muffinki z cukinii

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Muffiny na początek dnia? Tym razem wypróbuj je w wytrawnej wersji, której bazą jest cukinia, marchewka i suszone pomidory. Świetna śniadaniowa alternatywa dla zbożowych bułek. 

Przepis:

szklanka mąki ryżowej

szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki z tapioki

1/2 szklanki mąki kokosowej

szczypta soli himalajskiej

szczypta pieprzu

szczypta oregano

łyżeczka sody

łyżeczka proszku do pieczenia

3 jaja

2 szklanki startej cukinii

pół szklanki posiekanych suszonych pomidorów

pół szklanki orzechów włoskich

pół szklanki oleju z suszonych pomidorów

1/4 szklanki nasion słonecznika lub dyni

1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego

2 szklanki startej marchewki

W pierwszej kolejności wymieszaj ze sobą suche składniki - wszystkie rodzaje mąk, sól, pieprz, oregano, sodę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj do nich startą cukinię i marchewkę, jajka, jogurt, orzechy, nasiona, olej i suszone pomidory, łącząc produkty w jednolitą masę (dokładnie wymieszaj je łyżką). Ciasto przelej do foremek od muffinów tak, aby napełniało je do 3/4 ich pojemności. Babeczki wypiekaj w 190 przez ok. 20 minut. 

 

 

 6. Bezglutenowe śniadanie - gofry 

 

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Jeśli posiadasz w domu gofrownicę, nie zawahaj się jej użyć do wykonania gofrów bez glutenu! Wychodzą tak samo jak ich klasyczna, pszenna wersja - w smaku są równie słodkie i chrupiące. 

Przepis:

50 g mąki ziemniaczanej 

50 g mąki gryczanej

50 g mąki kukurydzianej

szczypta soli

3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta pasty waniliowej lub naturalny aromat

łyżka cukru kokosowego

50 g roztopionego masła/margaryny

2 jajka

250 ml mleka

Mąki wymieszaj ze sobą w misce. Dodaj do nich cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia, wanilię i sól. Następnie zmiksuj je z masłem, jajkami i szklanką mleka. Porcję ciasta nalej chochelką na rozgrzaną taflę gofrownicy i smaż wafle przez ok. 3 minuty, w zależności od mocy urządzenia.

 

7. Bezglutenowe śniadanie - granola

Bezglutenowe śniadanie - zdrowe przepisy na pierwszy posiłek, fot. Fotolia

Granolę robi się bardzo szybko, a wykonanie jej w bezglutenowej wesji to żaden problem. Wystarczy połączyć ze sobą suszone owoce, ulubione orzechy, nasiona i płatki pozyskane z kasz (np. jaglane, gryczane). 

Przepis:

szklanka płatków bezglutenowych

pół szklanki orzechów (np. migdałów)

pół szklanki nasion (np. dyni)

3/4 suszonych moreli 

szklanka wiórków kokosowych 

1/3 szklanki syropu klonowego

4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Morele posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce i przesyp je do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem (możesz użyć do tego również oleju kokosowego). Piecz granolę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, co jakiś czas przemieszaj ją łyżką, by równomiernie się zarumieniła. 

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life