Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przyznaje Harley Pasternak. Guru dietetyków, ekspert od ciężkich przypadków. Na wizytę do niego mieszkanki Los Angeles czekają miesiącami. W jego ręce trafiają gwiazdy największego formatu. Pod jego okiem ekstremalne metamorfozy przeszły m.in. Kim Kardashian i Jessica Simpson. W swojej książce „The Body Reset Diet” przyznaje, że dobrze skomponowane śniadanie jest kluczem do zachowania szczupłej sylwetki. Bez śniadania nie ma odchudzania. Możesz godzinami przesiadywać na siłowni, jeść wyłącznie quinoę z kiełkami na lunch i omijać cukiernię szerokim łukiem, a i tak nie schudniesz. Albo niewiele. Dlaczego? Podczas ośmiu godzin snu twój organizm przechodzi minigłodówkę. Rano poziom glukozy jest niższy niż temperatura za oknem zimą. Jeśli nie dostarczysz sobie wtedy energii, metabolizm zacznie zwalniać. A organizm odbierać to jako sygnał do gromadzenia zapasów, czytaj: dodatkowych kilogramów. Konsekwencje? Rozregulowanie poziomu glukozy na cały dzień, brak energii, rozdrażnienie i łatwość rzucania się na słodycze. A na dłuższą metę zagrożenie cukrzycą typu 2. Dobrze skomponowane śniadanie nasyci cię na długo. Zapobiegnie podjadaniu w ciągu dnia, a także pobudzi wydzielanie enzymów trawiennych, które podkręcą spalanie tkanki tłuszczowej.

KRÓLEWSKA UCZTA
Główna zasada: śniadanie musisz zjeść nie później niż godzinę po pobudce. Tylko wtedy odegra swoją rolę. Musi mieć dwa razy więcej kalorii niż kolacja i być największym posiłkiem w ciągu dnia. – Kobiety potrzebują ok. 2000 kcal dziennie. Śniadanie powinno mieć ich ok. 700 – wylicza Renata Ruszniak, dietetyczka z rClinic, autorka książki „Po pierwsze – śniadanie. Jak jedzą szczupli”. Komponuj je tak, aby znalazły się w nim wszystkie składniki odżywcze. Białka, witaminy, węglowodany złożone i proste oraz kwasy omega-3. W różnych proporcjach, w zależności od twojego stylu życia. Jeśli dużo się ruszasz, bazą powinny być węglowodany złożone, np. owsianka z płatkami orkiszowymi, kanapki z ciemnym pieczywem. A gdy jesz nieregularnie – białka.

– Poranek to jedyny moment w ciągu dnia, kiedy możesz pozwolić sobie na lekkie rozluźnienie diety. I zjeść np.bagietkę z konfitura. Rano organizm przekuwa znajdujace sie w nich weglowodany proste na energie. Nie obawiaj sie, masz cały dzien na spalenie uwolnionej do krwi glukozy. Właśnie dlatego Francuzki, które jedzą słodkie śniadania, nie tyją – wyjaśnia Barbara Dabrowska-Górska, dietetyk, autorka bloga Lunchblog.pl. I pamietaj, jesli nie masz rano czasu
na superzdrową owsiankę na mleku migdałowym, zjedz cokolwiek. Nawet jeśli nie jest to w 100 proc. zdrowe. To lepsze niz latte w biegu. Bo kawa pita na czczo pobudza wydzielanie kwasu
solnego i drażni ściany żołądka. Podobnie zielona herbata. Lepsza będzie szklanka ciepłej wody z pomarańczą, posłodzona miodem lub syropem z agawy. Da organizmowi minimum kalorii na start.

To powinnaś jeść, gdy...

DUŻO ĆWICZYSZ
Cel: śniadanie o niskim IG, które dodaje energii na długo

Owsianka z orzechami:
Zmieszaj 7 łyżek płatków górskich z łyżką pestek dyni, nasion lnu, kilkoma orzechami laskowymi, garścią żurawiny, 2-3 suszonymi morelami, łyżką miodu i 3-proc. jogurtem. do picia kawa lub herbata.

Kanapki z indykiem i awokado:
2 kromki razowego chleba żytniego na zakwasie, 2 plasterki pieczonej piersi z indyka z ziołami, 2 plasterki pomidora, 3-4 plasterki awokado, liście rukoli. Pieprz i niskosodowa sól do smaku.

Bądź fit - śniadanie mistrzyni, fot. Fotolia

JESTEŚ WEGANKĄ

Cel: bomba składników odżywczych

Kasza jaglana z owocami:
Zmieszaj 7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej ze zmiksowaną w blenderze gruszką, łyżką pestek dyni, nasion lnu i garścią orzechów laskowych. do picia świeżo wyciskany sok z buraka lub marchwi. najlepiej z kroplą oleju lnianego.

Tofucznica z pietruszką i oliwkami:
na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć pokruszoną połówkę kostki naturalnego tofu, przypraw solą i pieprzem. gdy tofu będzie lekko złote, dodaj pokrojone 3 czarne oliwki i łyżkę natki pietruszki. Posyp łyżeczką nasion dyni.

Bądź fit - śniadanie mistrzyni, fot. Fotolia

ŻYJESZ ZA BIURKIEM
Cel: Paliwo dla mózgu na cały dzień

Płatki z jogurtem i brzoskwinią:
Zmieszaj 7 łyżek płatków orkiszowych, garść orzechów laskowych i włoskich, łyżeczkę nasion słonecznika, lnu, pestek dyni. Dodaj brzoskwinię i jogurt grecki. Do picia zielona herbata.

Owsianka na mleku migdałowym z pomarańczą i żurawiną:
Zagotuj 4 łyżki płatków owsianych w szklance mleka migdałowego, aż staną się miękkie i gęste. Dodaj pomarańczę i łyżeczkę suszonej żurawiny.

Bądź fit - śniadanie mistrzyni, fot. Fotolia

JESZ PÓŹNY LUNCH
Cel: Zapas energii na długo

Jajecznica i sałatka warzywna:
Zrób jajecznicę z dwóch jajek. Podaj do tego dwie kromki pełnoziarnistego chleba i sałatkę z pomidora i cebuli. Do tego szklanka jogurtu naturalnego z orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Popij zieloną herbatą.

Kasza jaglana ze śliwką kalifornijską:
Szklankę ugotowanej kaszy jaglanej wymieszaj z 3 drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami kalifornijskimi, łyżką orzechów włoskich i łyżeczką syropu z agawy. Na wierzchu ułóż
maliny (zimą użyj mrożonych).

Bądź fit - śniadanie mistrzyni, fot. Fotolia


POMIJASZ ŚNIADANIA
Cel: posiłek Ekstremalnie szybki w przygotowaniu i lekki

Kanapka z indykiem:
Na dwie kromki chleba żytniego połóż dwa plastry pieczonego indyka, ogórek, paprykę i sałatę. Zjedz jeszcze banana i popij kawą.

Koktajl z amarantusem: Zmiksuj szklankę kefiru ze 100 g mrożonych jagód, połówką banana i łyżeczką syropu z agawy. Posyp 2 łyżkami prażonego amarantusa.

Bądź fit - śniadanie mistrzyni, fot. Fotolia

MASZ NIETOLERANCJĘ GLUTENU
Cel: dawka łatwo przyswajalnych składników

Jaglanka z konfiturą z moreli:
Zmieszaj 7 łyżek płatków jaglanych, dodaj garść orzechów laskowych, łyżkę konfitury z moreli. Przypraw imbirem, kardamonem, łyżką miodu i zalej gorącą wodą. Popij sokiem z marchwi.

Placuszki gryczane z kiwi i miodem:
Z ciasta naleśnikowego zrobionego na bazie mąki gryczanej usmaż 3 placuszki. Dodaj kiwi pokrojone w kostkę, 3 łyżki jogurtu naturalnego i łyżeczkę miodu.

Tekst Olga Piontek

Przepisy Barbary Dąbrowskiej-Górskiej, Renaty Ruszniak