Rozgrzewająca zupa krem z jarmużu 

Jesienią warto wprowadzić do jadłospisu rozgrzewające, pożywne zupy. W tej roli doskonale sprawdzi się zupa krem z jarmużu. To idealny opcja na pierwsze danie obiadowe lub lekką kolację. Jarmuż zawiera w sobie moc chlorofilu, wapnia i żelaza - dodaje energii w szare dni. Sycąca zupa krem z jego udziałem z powodzeniem może zastąpić zielone smoothie, gdy na zewnątrz spada temperatura. W jej składzie znajdują się same witaminy, antyoksydanty oraz przyprawy, które podkręcają metabolizm. Do kremu zamiast śmietany warto dodać jogurt grecki, by pomimo gęstszej konsystencji nadal był "fit". W wersji wegańskiej sprawdzi się mleko kokosowe, nadające potrawom orientalnego posmaku. 

Przepis na zupę jarmużową

Składniki:

150 g jarmużu

1 szalotka

1 ząbek czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

4 średniej wielkości ziemniaki

500 g mrożonego groszku

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

1 łyżka oleju kokosowego

Rozgrzej garnek z grubszym dnem. Zeszklij w nim szalotkę na oleju kokosowym, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj warzywa przez ok. 5 minut, następnie dodaj do nich ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jarmuż. Wlej do garnka tyle wody (lub bulionu wwarzywnego), by przykryć składniki. Dosyp do nich przyprawy. Duś warzywa do miękkości przez ok. 20 minut. Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek i sproszkowane siemię lniane. Po zestawieniu garnka z ognia zmiksuj wszystkie składniki. Zupę krem z jarmużu serwuj doprawioną solą i pieprzem oraz z łyżką jogurtu greckiego czy czarnuszką.

Sprawdź przepis na kremową zupę z dyni >>