Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem z dyni to zdrowy posiłek idealny na chłodne, jesienne dni. To warzywo ma w sobie moc witamin, które pozytywnie wpływają na odporność. Zawiera się w nim również beta-karoten, poprawiający koloryt skóry, nawet gdy na zewnątrz brakuje słońca. Dyniowe przysmaki można przyrządzać na wiele sposobów. Zarówno w słodkiej jak i wytrawnej wersji! Zupa dyniowa doskonale smakuje z dodatkiem korzennego cynamonu lub kardamonu. Świetnie łączy się również z mleczkiem kokosowym. Taki wariant czyni  ją wegańską i wskazaną dla osób, które unikają w diecie laktozy. Co jeszcze można przyrządzić z dyni? Deser o smaku słonego karmelu (przepis >>), zdrowe przekąski (sprawdź nasze pomysły >>) czy aromatyczne ciasto (poznaj recepturę >>)

Przepis na krem z dyni

Składniki:

1 kg dyni hokkaido

2 cebule

2 marchewki

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka cynamonu

sok z połowy pomarańczy

puszka mleka kokosowego

do podania: tymianek, pestki dyni, czarny pieprz, grzanki

Dynię pokrój w grube plastry. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minit. Po tym czasie ostudź warzywo oraz obierz je ze skórki. W dużym garnku rozgrzej olej (oliwę, olej rzepakowy) i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej czosnek, przeciskając go przez praskę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dorzuć je do reszty składników. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj upieczoną dynię i pozostaw zupę na palniku na 30 minut, co jakiś czas ją mieszając. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, po czym zmiksuj płyn na krem. Serwuj go z grzankami, przyprawami czy pestkami dyni. Smacznego!

Sprawdź nasze dyniowe PRZEPISY >>