Podmiejski parterowy dom na skraju lasu od wielu lat był marzeniem właściciela. Zapracowany biznesmen, prywatnie zapalony myśliwy, potrzebował wygodnego lokum, gdzie z dala od miejskiego zgiełku mógłby odpoczywać po pracy i ładować baterie przed zawodowymi wyzwaniami i kolejnymi łowieckimi eskapadami. Chciał, żeby dom był przytulny i jednocześnie elegancki, a także żeby znalazło się w nim miejsce dla jego myśliwskich trofeów.

O pomoc w aranżacji poprosił duet architektek: Karinę Snuszkę i Dorotę Kuć z warszawskiego studia Mood Works, które stworzyły wnętrza idealnie oddające charakter i upodobania właściciela. Za ten projekt otrzymały prestiżową nagrodę A'Design Award. Jury konkursu doceniło konsekwencję w zastosowaniu najlepszych materiałów oraz harmonię, z jaką wnętrze budynku tworzy z otaczającą go przyrodą.

Dom ma 200 metrów kwadratowych  i udało się rozmieścić w nim wszystko, co potrzeba aby wygodnie mieszkać: obszerny salon połączony z kuchnią, dwie sypialnie, gabinet i trzy łazienki.

Główną inspiracją stała się, oczywiście, natura. Widać to i w kolorystyce, i w użytych materiałach, a także perfekcyjnie dobranych dodatkach. Drewno, różne rodzaje kamienia, szkło, skóra przeplatają się i tworzą spójną całość. Na podłogi, okładziny ścienne i drzwi architektki zdecydowały się wykorzystać rzadko stosowane drewno jaworowe z charakterystycznymi bardzo dekoracyjnymi słojami. Dzięki temu wnętrza stały się ciepłe i przytulne.

Ogromne okna salonu wychodzą na ogród, niemalże wprowadzając naturę do wnętrza. Są jak obraz, który, mimo że ciągle się zmienia, zawsze stanowi integralny element wnętrza. Niedaleko okien stanął masywny, rozkładany, okrągły stół projektu Snuszka i Kuć, który pięknie doświetla wisząca nad nim lampa Stchu-Moon marki Cattelani&SmithTon ponadczasowej elegancji nadały wnętrzom meble znanych włoskich firm, m.in. kanapa, fotel i krzesła Poliform. Dopełnieniem klimatu są futrzane poduszki i pled Etro Home.

Salon od części kuchennej oddzielają szklane drzwi Rimadesio, co optycznie bardzo powiększa przestrzeń. Nowoczesna kuchnia Varenna Poliform miała być przede wszystkim funkcjonalna. Masywna wyspa na środku pomieszczenia jest wygodnym miejscem do pracy i spożywania posiłków.

Sypialnia to prawdziwa oaza spokoju. Jej kolorystyka do złudzenia przypomina umaszczenie jednej z afrykańskich antylop. Subtelne odcienie beżu łączą się z szarościami i naturalnym kolorem drewna. Lniane pokrycie łóżka Ghost marki Gervasoni stało się tłem dla futrzanych i wełnianych poduch. Nie ma tu miejsca na niedopowiedzenia. Panuje idealna harmonia. To po prostu dom stworzony dla dobrego samopoczucia.

tekst: Anna Chwalińska