Co za historia! Sheila i Mark do Łodzi przyjechali na wycieczkę. Miasto oczarowało parę swoim klimatem tak, że już wkrótce spakowali walizki i na stałe przenieśli się tu z USA. Na początku szukali mieszkania w kamienicy. Długo jednak nie mogli znaleźć nic odpowiedniego i ostatecznie zdecydowali się na apartament w nowym budownictwie w centrum miasta i z imponującym widokiem. Aranżację wnętrz oddali w ręce specjalistów z łódzkiej pracowni 3XEL Architekci (Justyny i Patryka Ławrynowiczów). Zgodnie z życzeniem Inwestorów, powstało wnętrze proste i maksymalnie funkcjonalne, wypełnione polskim wzornictwem i naturalnymi materiałami.

Strefa dzienna

Zwiedzanie mieszkania zaczynamy od holu. Tutaj znalazły się szafy wykończone naturalnym fornirem dębowym. Dąb mamy także na podłodze. W salonie, najbardziej reprezentacyjnej części mieszkania uwagę przyciągają natychmiast modernistyczne, zaokrąglone schody (na metalowej konstrukcji, ze stopniami obłożonymi drewnem) prowadzące na antresolę. Zaraz potem uwagę przyciągają jasnoszara kanapa i fotel z tapicerką w kolorze brudnego różu, w stylu modern PRL. Czarny kawowy stolik to projekt pana domu, który z zawodu jest projektantem form przemysłowych. W strefie dziennej mamy także czarny, eliptyczny stół oraz kącik biurowy (właścicielka pracuje w trybie home office). Wisienką na torcie są dwa obrazy autorstwa Emilii Ławrynowicz z kolekcji ,,Rytmy”. 

Strefa prywatna

Sypialna to przede wszystkim duże, wygodne łózko z tapicerowanym zagłówkiem na tle dębowej ściany. Całość dopełniają przygotowane na wymiar szafki nocne, czarne lampy i kolejny w tym mieszkaniu obraz Emilii Ławrynowicz. Łazienka to już minimalizm. Króluje w niej czarna armatura, którą ocieplają płytki i umywalka w piaskowym kolorze. Lekkości dodają lampy Flos przy lustrze. 

Praca w domu

Na koniec zaglądamy na antresolę. To tu znajduję się pracownia gospodarza. W dobrze oświetlonym pomieszczeniu mamy drewniany stół warsztatowy i białe regały. Komfort pracy zapewnia zlew przemysłowy, który znajduje się przy ścianie obłożonej blachą z przezierną wstawką z ryflowanego szkła. Tuż obok jest łazienka, w której dominują oszczędne, proste formy.