Dzisiaj znowu udajemy się do Gdańska. Tym razem odwiedzamy Łostowice w bezpośrednim sąsiedztwie Potoku Maćkowego. To mieszkanie należy do pary, która o jego rearanżację poprosiła pracownię Raca Architekci. Gospodarzom zależało na rozjaśnieniu przestrzeni i uzyskaniu klimatu letnich wypraw do Skandynawii. Wymogiem było także dostosowanie lokum, do czworonogów, które także tu mieszkają. 

Salon i sypialnia w stylu skandynawskim

Raca Architekci nie zmieniali układu 45 metrowego mieszkania, powiększyli tylko nieco otwory drzwiowe, a niektóre z tradycyjnych drzwi wewnętrznych zastąpili tymi przesuwanymi. Zgodnie z życzeniem gospodarzy w całym wnętrzu dominuje nowoczesny styl skandynawski. Sporo tu bieli i jasnej szarości, ale także przyjemnej, szałwiowej zieleni, naturalnych materiałów (brzozowa sklejka, drewno na podłodze). Mocno wyróżniają się tu drabinkowe regały (na książki i bibeloty lub kuchenne dodatki). Meble i akcesoria, oprócz tych, które powstały "na miarę", to skandynawskie projekty Muuto, Hay, i Normann Copenhagen. Okna przysłonięto białymi roletami rzymskimi. W jasnoszarej kuchni zdecydowano się na drewnianą żaluzję. W sypialni i w przedpokoju stanęły dwie pojemne szafy. 

Łazienka po skandynawsku

Łazienka utrzymana została dokładnie w tej samej kolorystyce co reszta mieszkania. Białym i szarym kaflom towarzyszą towarzyszą produkty marki KOŁO: antybakteryjny przycisk Nova Pro, schowany w obudowie ze sklejki stelaż Technic GT+ i prostokątna umywalka Twins. Jest prosto, harmonijnie i funkcjonalnie.