Special Ingredient

Zainspirowana hasłem szefa kuchni Nobu Agnieszka Stopyra, która tworzyła dla polskich i międzynarodowych marek, między innymi: Kulczyk Foundation, Tomasza Ossolińskiego czy Pandory, postanowiła skonstruować projekt właśnie pod hasłem special ingredient. To 8 unikalnych prac będących hołdem dla wyjątkowych smaków kuchni Nobu i oscylujących wokół synestezji (połączenia zmysłów) oraz ulubionych przez artystkę kierunków: pop-artu i surrealizmu.

Special ingredient wychodzi jednak poza świat kulinarny – jest pewną symfonią naszych sekretów, wspomnień, wyobrażeń, która kreuje nasze estetyczne mikroświaty, bywa niedocenianym składnikiem naszego stylu życia.
To również próba pokazania, że jedzenie to nie tylko eufonia zapachowo-smakowa, ale i pewien rodzaj sztuki: przywoływacz emocji, uczta dla zmysłów (synestezja) i wyobraźni (art), zachęta do zmiany perspektywy i odświeżenia spojrzenia na temat jedzenia i jego prezentacji/formy podania.

Każda praca to wizualne zaproszenie do tajników i niezwykle różnorodnych smaków kuchni Nobu a poprzez swoiste żonglowanie perspektywami, wielkościami i proporcjami poszczególnych elementów próba zawładnięcia zmysłami widza i wciągnięcia go w estetyczną grę z mnóstwem niedopowiedzeń, tekstur, kolorów, aluzji czyli właśnie owych special ingredients.