Omlet białkowy na słono

Nie lubisz śniadań na słodko? A może szukasz fit alternatywy dla tradycyjnych kanapek? Na pierwszy posiłek doskonale sprawdzi się omlet proteinowy, który gwarantuje sporą dawkę energii. Jego skład to mieszanka sprzyjająca sylwetce! Ten posiłek ma w sobie błonnik, dużo białka oraz niewielką ilość naturalnego tłuszczu. Co więcej, możesz urozmaicać go ulubionymi składnikami - szpinakiem, cukinią, ziołami, pomidorami, mozzarellą, serkiem wiejskim, szynką parmeńską. Niski indeks glikemiczny przyrządzonej potrawy zapewni mąka kukurydziana w połączeniu z otrębami, która z powodzeniem zastąpi ciężkostrawną pszenicę. Za to wykonane z niej ciasto będzie lekkie i puszyste. Idealne na zdrowe rozpoczęcie dnia!

Co powinnaś jeść codziennie rano, żeby mieć płaski brzuch? >>

Wytrawny omlet białkowy - przepis

masa:

1 jajko + jedno białko jajka

2 łyżki otrębów lub płatków owsianych

1/4 szklanki mleka bez laktozy 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli morskiej

szczypta pieprzu

oregano

dodatki:

garść liści szpinaku

2 łyżki serka wiejskiego

kilka pomidorów koktajlowych

Wszystkie składniki na masę umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Następnie wylej ciasto na rozgrzaną patelnie posmarowaną olejem. Na jej wierzchu ułóż dodatki. Gdy omlet się zetnie, przełóż go drewnianą łopatką na drugą stronę. Zdejmij go z patelni dopiero, gdy konsystencja stanie się zbita, a kolor rumiany. Danie podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i ulubionymi, wytrawnymi dodatkami.