Fit deser: sernik z orzechów nerkowca

Ciasto na zimno to najlepsza opcja na gorące, letnie dni! Taki deser doskonale chłodzi organizm i przemyca do ciała cenne witaminy zawarte w orzechach oraz świeżych owocach. A do tego nie wymaga pieczenia! Nie znajdziesz w nim glutenu, jajek, czy mleka, przez co przysmak sprawdzi się w diabetycznym menu. Co więcej, możesz modyfikować jego przepis, przemycając w nim ulubione składniki! Sernik z orzechów nerkowca zrobi furorę na garden party, czy romantycznym pikniku we dwoje. Choć efektownie wygląda, jest łatwy w wykonaniu. I nie wymaga wymyślnych składników!

Owocowe ciasto bez pieczenia - przepis

Składniki

spód:

1/2 szklanki migdałów lub orzechów nerkowca

1/2 szklanki świeżych daktyli

1/4 łyżeczki soli morskiej

nadzienie:

1 i 1/2 orzechów nerkowca namoczonych przez noc + sok z 1 cytryny

1 laska wanilii

1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego

1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego

1 szklanka truskawek

1 szklanka jagód

Daktyle wydrąż z pestek i zmiksuj (w blenderze lub malakserze) ze szczyptą soli oraz orzechami. Z masy uformuj spód ciasta, na dnie tortownicy i wstaw go do lodówki, aby się schłodził. W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy razem z miodem. Ostudź płyn, po czym przelej go do pojemnika blendera i zmiksuj razem z orzechami nerkowca, aż uzyskasz kremową konsystencję. Masę podziel na pół, część przekładając do miseczki, a drugą część miksując z jagodami. Teraz jagodową warstwę rozsmaruj na orzechowym spodzie i włóż ją do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmaruj kolejną masę - z samych nerkowców. Ponownie włóż deser do zamrażarki na 20 minut, aby się schłodził. Następnie zmiksuj 1/2 szklanki truskawek, a resztę pokrój na kawałki. Truskawkowy mus wylej na wierzch ciasta, po czym udekoruj spój kawałkami owoców, płatkami migdałów, super foods, czy plastrami limonki. Serwuj ciasto po ponownym schłodzeniu w zamrażarce, aż stężeje. 

Szukasz zdrowych inspiracji? TUTAJ znajdziesz więcej przepisów >>