Przepisy na ciasta bez pieczenia - batoniki proteinowe, ciasto dyniowe, sernik z orzechów nerkowca

Chociaż w chłodne zimowe wieczory przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego, nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni i tworzenie domowych wypieków. Szczególnie, gdy dopadnie nas ochota na "coś słodkiego", co zdarza się coraz częściej o tej porze roku, gdy w ciągu dnia brakuje nam energii. W takich sytuacjach warto chwycić za blender i zmiksować za jego pomocą nie tylko witaminowy koktajl, ale i składniki na zdrowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. W łatwy sposób przyrządzisz batoniki proteinowe, jagodowy sernik z orzechów nerkowca, czy czekoladowo-bananowy paj. Słodycze w wersji raw mają jeszcze jedną ogromną zaletę - składają się w 100% ze świeżych, naturalnych składników co oznacza, że do ich wykonania zbędna jest mąka, czy szkodliwy biały cukier.

Zobacz, jak wyczarować powalający deser z orzechów, nasion, owoców i naturalnych przypraw:

1. Przepisy na ciasta bez pieczenia - wiśniowy sernik z orzechów nerkowca

Przepisy na ciasta bez pieczenia, fot. Fotolia

Przepis:

spód

1/2 szklanki orzechów (włoskich albo migdałów)

1/2 szklanki posiekanych daktyli

łyżka surowego kakao

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

krem

1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc

szklanka mrożonych wiśni lub jagód

1/4 szklanki soku z cytryny

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/4 szklanki syropu klonowego

łyżka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na spód zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Przełóż powstałą masę do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową) i równomiernie ją rozprowadź. Nastepnie przygotuj krem - namoczone przez noc orzechy nerkowca zblenduj z wiśniami, sokiem z cytryny, płynnym olejem kokosowym, syropem i aromatem waniliowym. Kiedy masa stanie się puszysta i jednolita przełóż ją do tortownicy, rozprowadź szpatułką na schłodzonym spodzie i włóż ją z powrotem do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie 'sernik' jest gotowy do podania - pokrój go na kawałki nożem zwilżonym letnią wodą, a resztę przechowuj w zamrażarce. Wierzch możesz udekorować wiórkami kokosowymi, czy świeżymi owocami.