Bezglutenowa wigilia - przepisy na ciasta i tradycyjne potrawy bez mąki

Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez podstawowych wigilijnych potraw - cały rok czekamy na barszcz z uszkami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami czy korzenne, lukrowane pierniki. W tym szczególnym okresie nie możemy (a nawet nie chcemy!) powstrzymywać się przed ciągłym podjadaniem świątecznych przysmaków, dlatego postanowiłyśmy sprawić, aby nasze ulubione wigilijne potrawy stały się zdrowsze i lżejsze dla układu trawiennego. W tym celu sprawdzą się bezglutenowe przepisy - na klasyczne kluski z makiem, pierniki, makowiec, korzenny chlebek bananowy czy ciasto pierogowe. Ucieszą się z nich najbliżsi chorujący na celiakię, oraz Ci dbający o linię przez okrągły rok!

1. Świąteczne przepisy bez glutenu - uszka do barszczu

Świąteczne przepisy bez glutenu, fot. Fotolia

Słynne "uszka" do tradycyjnego barszczu nie muszą być wykonane tylko z pszenicy - do ich ulepienia sprawdzi się również bezglutenowa mąka gryczana, a za sprawą klasycznego farszu ich smak pozostanie taki sam. 

Przepis:

na ciasto

szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

łyżka oleju tłoczonego na zimno

pół szklanki gorącej wody

na farsz

1-2 łyżki oleju tłoczonego na zimno

średnia cebula posiekana na drobno

drobno posiekane ugotowane grzyby (z barszczu)

szczypta soli i pieprzu

Cebulę podsmaż na patelni i dodaj do niej posiekane grzyby. Podduszone warzywa dopraw solą i pieprzem, następnie zmiel je w malakserze. W misce wymieszaj składniki na ciasto po czym, jak w przypadku pierogów, zacznij dolewać do niego gorącą wodę i zagniatać masę. Uformuj z niej kulę i przykryj ją folią aluminiową pozostawiając je tak na kilkanaście minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i zacznij wykrawać z niego kwadraciki lub kółka. Napełnij je farszem grzybowym, po czym złóż ciasto po przekątnej na pół i dokładnie sklej palcami jego brzegi łącząc ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, aby powstało "uszko". Gotowe pierożki ugotuj partiami w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Będą gotowe do podania, gdy wypłyną na powierzchnię po kilku minutach.