Herbata matcha, napar imbirowy i mleko o piernikowym smaku - poznaj najlepsze jesienne napoje na gorąco
Jesienią z szafy wyjmujemy ukochane dziergane swetry i grube wełniane skarpety. A kiedy dni stają się krótsze, a wieczory coraz zimniejsze, ogrzewa nas ciepły koc i gorący, korzenny napar. Domowe wywary z ziół i słodkie napoje na bazie mleka to nie tylko smaczny zamiennik dla tradycyjnej herbaty - odpowiednia kompozycja naturalnych składników wzmocni Twój organizm i pomoże Ci wyleczyć się z jesiennego przeziębienia. Pokochasz napar imbirowy i indyjskie chai latte, a aromatyczna i słodka czekolada z daktyli umili Tobie niejeden mroźny wieczór.
Poznaj 7 przepisów ELLE na gorące jesienne napary:
1. Waniliowe chai latte
Jesienne napary, fot. Fotolia
Chai latte to leczniczy indyjski napar, który w medycynie naturalnej stosuje się od lat. Połączenie czarnej herbaty ze świeżo startym imbirem i kardamonem wpływa rozgrzewająco na organizm, łagodząc stany zapalne i wspomagając trawienie, a mleko wzmacnia odporność i dodaje energii. Oryginalnie chai latte słodzi się cukrem lub miodem, choć jego smak genialnie komponuje się również z syropem klonowym.
Składniki:
4 torebki czarnej herbaty
szklanka wody
3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
2-3 cm korzeń imbiru
łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1-2 łyżki cukru/miodu/słodkiego syropu
Zagotuj w rondelku wodę wraz z torebkami czarnej herbaty, startym imbirem i sproszkowanym kardamonem (najlepiej swieżym, rozgniecionym w moździeżu). Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej chai latte przez sitko do filiżanek i podawaj je z cukrem lub słodem.