Wegańska tarta kokosowo-limonkowa

Tarta kokosowo-limonkowa na bezglutenowym, orzechowym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten deser przygotujesz bez użycia piekarnika - wystarczy schłodzić go w lodówce. Co więcej, jego wykonanie wcale nie jest trudne! W składzie ciasta brak mąki, białego cukru, jajek i laktozy, dzięki czemu sprawdzi się w menu alergików. To słodycz również dla tych z nas, które dbają o linię. Z każdym kęsem nakarmisz swoje ciało naturalnymi, zdrowymi składnikami i na długo zaspokoisz apetyt. Wegańska tarta o egzotycznym smaku kokosa oraz limonki doskonale sprawdzi się na piknikową przystawkę, czy chłodny deser w upalne dni!

Przepis

spód:

1/2 szklanki daktyli

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki wiórków kokosowych

nadzienie:

puszka schłodzonego mleczka kokosowego

2 łyżki soku z limonki

1/2 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki skórki otartej z limonki

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1/4 szklanki wody

+ płatki kokosa do posypania

Wszystkie składniki na spód przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie delikatnie posyp okrągłą formę do tarty mąką lub skrobią kukurydzianą i wyłóż na nią zmielone składniki. Uformuj je w kształt naczynia i schowaj do lodówki. Otwórz schłodzone mleczko (powinno stać w lodówce min. 6 godzin) i łyżką wyłóż z niego gęsty, kokosowy krem. Połącz go w rondelku z sokiem z limonki oraz syropem klonowym. W szklance wymieszaj skrobię z wodą i dolej ją do masy na nadzienie. Teraz podgrzej składniki na małym ogniu, aż dobrze się połączą (to powinno zająć ok 8-10 minut). Po wystudzeniu przelej krem na przygotowany wcześniej spód. Ciasto schowaj do lodówki na 2 godziny - po tym czasie powinno być gotowe! Udekoruj tartę płatkami kokosa, super food, czy jadalnymi kwiatami (polecamy np. bratki).