Ciasta bez pieczenia na Święta - wegańskie, bez glutenu, cukru i mąki pszennej!

W Święta spędzamy czas wolny w kuchni gotując i piekąc wystawne bożonarodzeniowe potrawy. Co roku na stołach wśród tradycyjnych dwunastu posiłków pojawiają się również słodkie przekąski, jak lukrowane pierniki czy korzenne ciasta. Jednak w tym roku rzucamy sobie nowe wyzwanie - jako współczesne gospodynie domowe stawiamy na "wypieki", do których wykonania piekarnik jest zbędny, a w ich składzie nie ma cukru czy mąki. Przygotowałyśmy dla Was najlepsze przepisy na zdrowe, wegańskie, bezglutenowe ciasta. Wykonacie je w moment za pomocą blendera, korzystając ze świeżych i suszonych owoców, korzennych przypraw, nasion oraz orzechów.

Wegetariańskie Święta - przepisy >>

1. Ciasta bez pieczenia na Święta: Czekoladowe ciasto z pomarańczą

Smak gorzkiej czekolady połączonej z pomarańczą jak nic innego przywodzi na myśl Święta.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki suszonych daktyli

szczypta soli

1.5 szklanki orzechów nerkowca

1/3 szklanki soku z cytryny

1/3 syropu klonowego

1/2 szklanki ciemnego, naturalnego kakao

1/3 szklanki oleju kokosowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie: Nerkowce namocz przez noc w misce z przefiltrowaną wodą. Posiekaj daktyle na drobno i zmiksuj je razem z migdałami oraz odrobiną soli. Powstałą masę (powinna być dosyć zwarta) wyłóż do tortownicy - spód ciasta jest gotowy. Teraz rozpuść olej kokosowy i zblenduj go z miękkimi nerkowcami, sokiem z cytryny, syropem klonowym, kakao i ekstraktem waniliowym. Gładką masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe - możesz je przystroić polewą czekoladową z mieszanki płynnego oleju kokosowego i kilku łyżek surowego kakao oraz plastrami świeżej pomarańczy.  

2. Ciasta bez pieczenia na Święta: Surowe marchewkowe

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, korzennego ciasta marchewkowego, w której brak szkodliwych cukrów, tłuszczów i mąki pszennej. 

Składniki (na blachę o średnicy 31 cm):

4-5 dużych marchewki 

szklanka suszonych daktyli

3/4 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki żurawiny lub rodzynków

szczypta cynamonu i kardamonu

puszka mleka kokosowego

2 łyżki syropu klonowego. 

Wykonanie: Mleko kokosowe wstaw do lodówki na min. 8 godzin, żeby zgęstniało. Obrane marchewki zetrzyj na małych oczkach tarki, odciskając z nich sok (który od razu możesz wypić). Daktyle zalej wrzątkiem i po kwadransie odsącz je z wody, po czym zmiksuj je w pojemniku blendera z orzechami, suszonymi owocami oraz wiórkami kokosowymi - powstała masa nie powinna być idealnie zmielona. Wymieszaj składniki z korzennymi przyprawami, po czym dodaj je do marchewki. Całość zmiksuj blenderem. Przygotuj przygotuj łącząc szklankę gęstego mleka kokosowego z dwoma łyżkami syropu klonowego. Warstwę marchewkowej masy rozsmaruj na okrągłej blasze pokrytej folią aluminiową, po czym przełóż ją kokosowym kremem. Wstaw ją do zamrażarki na 40 min, po tym czasie nałóż na ciasto kolejną warstwę marchewkowej masy i ponownie rozsmaruj na niej polewę, tym razem dekorując ją kawałkami orzechów i przykładowo jagodami goji. Ciasto marchewkowe przed podaniem schładzaj w zamrażalniku przez minimum godzinę.