Ciasta bez pieczenia na Święta - wegańskie, bez glutenu, cukru i mąki pszennej!

W Święta spędzamy czas wolny w kuchni gotując i piekąc wystawne bożonarodzeniowe potrawy. Co roku na stołach wśród tradycyjnych dwunastu posiłków pojawiają się również słodkie przekąski, jak lukrowane pierniki czy korzenne ciasta. Jednak w tym roku rzucamy sobie nowe wyzwanie - jako współczesne gospodynie domowe stawiamy na "wypieki", do których wykonania piekarnik jest zbędny, a w ich składzie nie ma cukru czy mąki. Przygotowałyśmy dla Was najlepsze przepisy na zdrowe, wegańskie, bezglutenowe ciasta. Wykonacie je w moment za pomocą blendera, korzystając ze świeżych i suszonych owoców, korzennych przypraw, nasion oraz orzechów.

Wegetariańskie Święta - przepisy >>

Ciasta bez pieczenia na Święta: Czekoladowe ciasto z pomarańczą

Smak gorzkiej czekolady połączonej z pomarańczą jak nic innego przywodzi na myśl Święta.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 syropu klonowego
  • 1/2 szklanki ciemnego, naturalnego kakao
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie: Nerkowce namocz przez noc w misce z przefiltrowaną wodą. Posiekaj daktyle na drobno i zmiksuj je razem z migdałami oraz odrobiną soli. Powstałą masę (powinna być dosyć zwarta) wyłóż do tortownicy - spód ciasta jest gotowy. Teraz rozpuść olej kokosowy i zblenduj go z miękkimi nerkowcami, sokiem z cytryny, syropem klonowym, kakao i ekstraktem waniliowym. Gładką masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe - możesz je przystroić polewą czekoladową z mieszanki płynnego oleju kokosowego i kilku łyżek surowego kakao oraz plastrami świeżej pomarańczy.  

Ciasta bez pieczenia na Święta: Surowe marchewkowe

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, korzennego ciasta marchewkowego, w której brak szkodliwych cukrów, tłuszczów i mąki pszennej. 

Składniki (na blachę o średnicy 31 cm):

  • 4-5 dużych marchewki 
  • szklanka suszonych daktyli
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki żurawiny lub rodzynków
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego. 

Wykonanie: Mleko kokosowe wstaw do lodówki na min. 8 godzin, żeby zgęstniało. Obrane marchewki zetrzyj na małych oczkach tarki, odciskając z nich sok (który od razu możesz wypić). Daktyle zalej wrzątkiem i po kwadransie odsącz je z wody, po czym zmiksuj je w pojemniku blendera z orzechami, suszonymi owocami oraz wiórkami kokosowymi - powstała masa nie powinna być idealnie zmielona. Wymieszaj składniki z korzennymi przyprawami, po czym dodaj je do marchewki. Całość zmiksuj blenderem. Przygotuj przygotuj łącząc szklankę gęstego mleka kokosowego z dwoma łyżkami syropu klonowego. Warstwę marchewkowej masy rozsmaruj na okrągłej blasze pokrytej folią aluminiową, po czym przełóż ją kokosowym kremem. Wstaw ją do zamrażarki na 40 min, po tym czasie nałóż na ciasto kolejną warstwę marchewkowej masy i ponownie rozsmaruj na niej polewę, tym razem dekorując ją kawałkami orzechów i przykładowo jagodami goji. Ciasto marchewkowe przed podaniem schładzaj w zamrażalniku przez minimum godzinę.

Ciasta bez pieczenia na Święta: Śnieżna kokosanka

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Naturalnie słodkie kokosanki w domowej odsłonie stanowią idealny, lekki poczęstunek. 

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub 3/4 szklanki miękkich daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki naturalnego aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Powstałą masę przełóż do plastikowej, prostokątnej foremki, uformuj ją na ciasto i schowaj do zamrażarki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie możesz pociąć kokosankę na kawałki. Przechowuj ją w chłodnym miejscu.

Ciasta bez pieczenia na Święta: Piernikowe praliny

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Wypróbuj połączenia suszonych owoców i zmielonych orzechów z mocno korzennymi przyprawami, by odtworzyć piernikowy smak w postaci surowych pralinek.

Składniki:

  • szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1/2 piernikowej przyprawy (cynamon + gałka muszkatałowa + kardamon)
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka karobu lub kakao

Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera, z klejącej masy ulep kuleczki. Obtocz je w sproszkowanym karobie, kakao albo posypce ze zmielonych orzechów. 

Ciasta bez pieczenia na Święta: Korzenny sernik z nerkowców

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Surowe ciasto korzenne jest pyszne i proste, a jego przygotowanie zajmuje mało czasu. W dodatku można ciekawie udekorować nim świąteczny stół!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • łyżka wody kokosowej
  • łyżka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżki gałki muszkatałowej

Wykonanie: Zmiksuj wszystkie składniki w pojemniku blendera. Uformuj z masy kulę i rozpłaszcz ją na okrągłe ciasto. Udekoruj je orzechami włoskimi, gwiazdkami anyżu i laską cynamonu. Możesz polać wierzch polewą przygotowaną z miksu szklanki daktyli, łyżki syropu klonowego i dwóch łyżek kakao. Ciasto trzymaj w lodówce i podawaj je po schłodzeniu.

Ciasta bez pieczenia na Święta: Blok czekoladowy 

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

W świąteczne wieczory na stole nie może zabraknąć czekolady - wypróbuj jej w zdrowej odsłonie w postaci surowego brownie z pistacjami i jagodami goji. 

Składniki:

  • 300 g sproszkowanego siemienia lnianego
  • 150 g pestek słonecznika
  • 250 g namoczonych daktyli
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • pół szklanki pistacji
  • 1/4 szklanki jagód goji
  • polewa:
  • kilkanaście łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka stołowa syropu klonowego

Wykonanie: Zblenduj miękkie daktyle z olejem kokosowym (jeśli są twarde, namocz je we wrzątku przez ok. 15 minut). Pestki słonecznika zmiksuj z siemieniem lnianym i dodaj je do masy z daktyli. Całość wymieszaj ze sproszkowanym kakao, posiekanymi pistacjami i jagodami goji. Przełóż masę do prostokątnej formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i uformuj ją na jej kształt. Brownie polej polewą przygotowaną z płynnego oleju kokosowego wymieszanego z kakao i syropem klonowym. Ciasto wstaw na 1.5 godziny do lodówki. Po tym czasie stanie się zwarte i możesz je zjeść, krojąc je na kwadratowe kawałki. 

Ciasta bez pieczenia na Święta: Surowy sernik gruszkowy

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Kremowe ciasto gruszkowe z karmelową nutą zaskoczy Twoich bliskich niesamowitym smakiem, stanowiąc niewinną bezcukrową (!) przekąskę.

Składniki (na niewielką tortownicę):

spód:

  • 2 szklanki migdałów
  • pół szklanki daktyli

nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 2 szklanki daktyli
  • 2 szklanki nerkowców
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Wykonanie: Migdały zmiel razem z daktylami na najwyższych obrotach - z powstałej masy uformuj w tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) spód ciasta. Wstaw go w foremce do zamrażalki. W tym czasie przygotuj wypełnienie "sernika" w pojemniku blendera, miksując wszystkie składniki na nadzienie, aż masa stanie się puszysta i miękka. Wyłóż je na schłodzony spód ciasta i ponownie włóż tortownicę do zamrażarki. Po godzinie ciasto nadaje się już do spożycia - jego wierzch możesz udekorować plastrami świeżej gruszki, listkami mięty, czy orzechami.

Ciasta bez pieczenia na Święta: Muffinki z musem orzechowym

Ciasta bez pieczenia na Święta, fot. Fotolia

Korzenne muffiny bez pieczenia to w rzeczywistości super zdrowa przekąska - w końcu w składzie przemycają beta-karoten w postaci surowej marchewki, orzechy i bogate w potas rodzynki.

Składniki (na kilkanaście muffinów):

  • 3 szklanki marchewski startej na małych oczkach
  • szklanka namoczonych daktyli
  • szklanka orzechów włoskich lub pekan
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek

kremowa polewa:

  • 2 szklanki namoczonych nerkowców
  • 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki płynnego miodu/syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie: Składniki na ciasto zmiksuj w pojemniku blendera na jedną masę (nie musi być jednolita). Masę przełóż do papierowych lub silikonowych foremek od babeczek wypełniając je do 3/4 pojemności. Produkty przeznaczone na kremową polewę również zmiksuj ze sobą za pomocą blendera i grubo rozsmaruj na powierzchni muffinek. Udekoruj je posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczy. Babeczki schowaj do zamrażalnika na minimum godzinę.

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life