Ciasta bez pieczenia na Święta - wegańskie, bez glutenu, cukru i mąki pszennej!

W Święta spędzamy czas wolny w kuchni gotując i piekąc wystawne bożonarodzeniowe potrawy. Co roku na stołach wśród tradycyjnych dwunastu posiłków pojawiają się również słodkie przekąski, jak lukrowane pierniki czy korzenne ciasta. Jednak w tym roku rzucamy sobie nowe wyzwanie - jako współczesne gospodynie domowe stawiamy na "wypieki", do których wykonania piekarnik jest zbędny, a w ich składzie nie ma cukru czy mąki. Przygotowałyśmy dla Was najlepsze przepisy na zdrowe, wegańskie, bezglutenowe ciasta. Wykonacie je w moment za pomocą blendera, korzystając ze świeżych i suszonych owoców, korzennych przypraw, nasion oraz orzechów.

1. Ciasta bez pieczenia na Święta: Czekoladowe ciasto z pomarańczą

Smak gorzkiej czekolady połączonej z pomarańczą jak nic innego przywodzi na myśl Święta.

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki suszonych daktyli

szczypta soli

1.5 szklanki orzechów nerkowca

1/3 szklanki soku z cytryny

1/3 syropu klonowego

1/2 szklanki ciemnego, naturalnego kakao

1/3 szklanki oleju kokosowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie: Nerkowce namocz przez noc w misce z przefiltrowaną wodą. Posiekaj daktyle na drobno i zmiksuj je razem z migdałami oraz odrobiną soli. Powstałą masę (powinna być dosyć zwarta) wyłóż do tortownicy - spód ciasta jest gotowy. Teraz rozpuść olej kokosowy i zblenduj go z miękkimi nerkowcami, sokiem z cytryny, syropem klonowym, kakao i ekstraktem waniliowym. Gładką masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe - możesz je przystroić polewą czekoladową z mieszanki płynnego oleju kokosowego i kilku łyżek surowego kakao oraz plastrami świeżej pomarańczy.