Wegetariańskie Boże Narodzenie - przepisy na świąteczne potrawy

Z czym Wam się kojarzą Święta Bożego Narodzenia? Nam od razu na myśl przychodzą pierogi z kapustą i grzybami według przepisu babci, ryba po grecku (która w rzeczywistości jest w 100% polskim daniem), czy tradycyjny bigos. I chociaż na stole wigilijnym z racji postu pojawiają się w większości jarskie potrawy, mamy na uwadze coroczne kampanie nawołujące do zrezygnowania z karpia w tym szczególnym czasie. Dlatego tym razem Święta chcemy celebrować inaczej - zastępujemy ryby i mięso wegetariańskimi alternatywami, które nie zabiorą smaku tradycyjnym potrawom. Poznajcie przepisy na wytrawne warzywne pasztety, czy angielski Shepard's Pie, a swoich wigilijnych gości zaskoczcie słodkim, wegańskim sernikiem z tofu!

Zobacz też: 10 najlepszych filmów świątecznych >>

Przepisy na świąteczne potrawy w wersji wege:

1. Wegetariańskie Święta - bigos

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Wegetariański bigos jest nie do odróżnienia od tego z mięsem, a przede wszystkim stanowi zdrowsze rozwiązanie. 

Przepis:

60 dkg kapusty kiszonej

1kg kapusty białej

2 cebule

2 marchewki

garść suszonych grzybów

słoiczek pomidorów suszonych z zalewie

kilka suszonych śliwek

kilka suszonych moreli

i cała masa przypraw:

5 listków laurowych

łyżeczka ziela angielskiego

łyżeczka suszonych owoców jałowca

łyżka mielonego kminku

łyżeczka suszonego tymianku

łyżka słodkiej papryki

kilka goździków

łyżeczka pieprzu

sól

 0,5 szklanki octu balsamicznego

Poszatkuj białą kapustę i zetrzyj marchewkę na tarce. Wrzuć warzywa do dużego garnka, zalewając je 1,5 l wody. Ugotuj je do miękkości. Następnie wypłucz kiszoną kapustę, pokrój ją i dodaj do garnka z ugotowanymi składnikami, wraz z poszatkowanymi na drobno suszonymi owocami oraz pomidorami. Grzyby namocz we wrzątku, po czym podsmaż je na patelni razem z cebulą. Dodaj je do składników w garnku z kapustą. Do na wpół gotowego bigosu wlej olej pozostały z suszonych pomidorów, wsyp przyprawy i całość wymieszaj. Duś wszystkie składniki na małym ogniu, a na koniec dodaj do nich ocet balsamiczny. Pamiętaj - bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od jego przygotowania, dlatego zabierz się za niego przynajmniej na dzień przed planowanym podaniem. 

 

 

 

2. Wegetariańskie Święta - pasztet z marchewki i soczewicy

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Pasztet z marchewki i soczewicy to smaczna i sycąca wegetariańska opcja. Idealnie wpasuje się wśród jarskich potraw na wigilijnym stole. 

Przepis:

200 g suchej soczewicy

4 średnie marchewki

1 średnia cebula

4 łyżki oleju

3 jajka

sól ziołowa

pieprz

łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

ząbek czosnku

Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Do masy wbij jaja i całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.

 

 

 

3. Wegetariańskie Święta - seler po grecku 

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Seler nadaje się nie tylko do zup. Z tego warzywa bez problemu przygotujesz dania imitujące rybne potrawy. 

Przepis: 

1 duży seler

łyżeczka majeranku

2 łyżki zmielonych glonów morskich

szczypta soli 

szklanka mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej

łyżeczka kurkumy

1/3 szklanki wody

4 marchewki 

2 cebule

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

łyżka octu jabłkowego 

4 liście lutowe

3 ziarna ziela angielskiego

3 jagody jałowca

pieprz 

olej

Marchewkę obierz na dużych oczkach tarki, cebulę posiekaj i zacznij ją podsmażać na natłuszczonej patelni, ciągle mieszając. Po ok. 3 minutach dodaj startą marchewkę, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy, całość dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie obierz selera - pokrój go na plastry o grubości mniej więcej 10 mm. Następnie ugotuj warzywo do miękkości, potem odcedź go z wody i pozostaw do wystudzenia. Teraz wymieszaj mąkę razem z wodą i dodaj do masy kurkumę, by zabarwić ciasto. Namocz w niej kawałki selera, następnie obtocz je w misce z mieszanką glonów i majeranku. Podsmaż warzywo w panierce z obu stron, na złoty kolor. Na koniec ułóż wszystkie kawałki na półmisku i przykryj je marynatą z marchewki. Podawaj najlepiej następnego dnia.

 

 

 

4. Wegetariańskie Święta - dyniowy pudding

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Chociaż pudding to tradycyjne angielskie danie kojarzące się z Bożym Narodzeniem, przygotowany w wersji korzennej sprawdzi się również wśród polskich świątecznych potraw na słodko. 

Przepis:

 200 g kaszy jaglanej

puszka mleka kokosowego

3/4 szklanki puree z upieczonej dyni

pół szklanki daktyli

cynamon

kardamon

gałka muszkatałowa

Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Kiedy jaglanka się ugotuje, zmiksuj ją z dyniowym puree, mleczkiem kokosowym, miękkimi daktylami i szczyptą każdej z przypraw. Wierzch możesz udekorować zmielonymi orzechami. 

 

5. Wegetariańskie Święta - roślinny smalczyk z jabłkiem 

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Roślinny smalec to idealne smarowidło na chleb będące zdrowszą alternatywą dla tłuszczu zwierzęcego.

Przepis: 

puszka białej fasoli

1 jabłko

2 cebule

2 liście laurowe

1 ziele angielskie

1 goździk 

1 jałowiec

1/2 łyżeczki majeranku 

1/4 łyżeczki lubczyku

1 łyżeczka sosu sojowego

olej roślinny do smażenia

sól i pieprz

Jabłko i cebulę pokrój na drobno i podsmaż na patelni wraz z liścmi laurowymi, jałowcem, gożdzikami i zielem, dopóki składniki nie zmiękną i się nie zarumienią. Fasolę przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj ją z sosem sojowym, majerankiem, 1/4 szklanki zimnej wody oraz szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone jabłko i cebulę dodaj do zmiksowanej fasoli (zanim to zrobisz pozbądź się z nich przypraw, z którymi dusiłaś je na patelni). Wszystkie składniki zmiel na najwyższych obrotach, jednak nie na gładką masę, by smalec był bardziej "chrupiący". Przechowuj go w lodówce - najlepiej będzie smakować następnego dnia. 

 

6. Wegetariańskie Święta - czekoladowy sernik z tofu

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

W kuchni wege nie ma rzeczy niemożliwych! Swoich wigilijnych gości z pewnością zaskoczysz sernikiem wykonanym nie z twarogu, a tofu - produktu sojowego zawierającego bardzo dużo białka.

Przepis:

masa

4 kostki naturalnego tofu (każda po 180g)

1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

1 budyń czekoladowy

2 łyżki ciemnego kakao

sok z 1 cytryny

1 mała pomarańcza

1/2 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mleka roślinnego

spód

70 g orzechów włoskich

100 g migdałów bez skórki

łyżka masła orzechowego

3 szklanki daktyli

2 łyżki oleju kokosowego

Daktyle zalej w misce gorącą wodą i odstaw je na kwadrans, aż zmiękną. Migdały zmiel razem z orzechami włoskimi i wymieszaj z olejem kokosowym oraz masłem orzechowym. Daktyle zmiksuj z wodą, którą były zalane, następnie zblenduj je z pozostałą masą, aż stanie się zwarta i lepka. Tak przygotowany spód uformuj na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby się schłodził (na ok. 20 minut). Następnie zetrzyj skórkę z dokładnie umytej wcześniej pomarańczy, tofu zmiksuj z mlekiem roślinnym, sokiem z całej cytryny i połowy pomarańczy, cukrem pudrem, kakao i budyniem. Posiekaj 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i dodaj ją do "serowej" masy, następnie wylej wypełnienie ciasta na schłodzony spód i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 175 przez ok. 45 minut. Sernik z tofu pozostaw w piekarniku do wystudzenia, po czym polej go polewą z rozpuszczonej w kąpieli wodnej tabliczki czekolady. Ciasto udekoruj skórką z pomarańczy lub wiórkami czekoladowymi i sproszkowanym kakao. 

 

7. Wegetariańskie Święta - zapiekanka pasterska

Wegetariańskie Święta - przepisy, fot. Fotolia

Popularny Sheperd's Pie, czyli zapiekanka pasterska wykonany jest oryginalnie z mięsa wołowego i wiejskiego twarogu. My polecamy go w wersji light - z ziemniakami i soczewicą. 

Przepis:

400 g soczewicy namoczonej we wrzątku przez 2 godziny

szklanka gęstego przecieru pomidorowego

2 nieduże marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

szczypta tymianku

szczypta rozmarynu

2 ząbki czosnku 

sól i pieprz

olej

na puree z ziemniaków:

5 średnich ziemniaków

1/3 szklanki mleka 

3 łyżki masła 

szczypta gałki muszkatałowej

szczypta rozmarynu

sól i pieprz 

Namoczoną soczewice opłucz i ugotuj w świeżej wodzie aż będzie bardzo miękka. Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie pokrój marchewkę, cebulę i seler naciowy, podsmażaj je na patelni na małym ogniu przez niecałe 10 minut. Do warzyw dodaj soczewicę, koncentrat, czosnek, pieprz, sól i przyprawy - wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i duś powstałą masę przez kwadrans. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree. Soczewicową potrawkę wyłóż do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem, następnie na tą warstwę nałóż ziemniaki i rozsmaruj je na powierzchni. Posyp je rozmarynem i połóż na nich kilka płatów zimnego masła. Piecz Sheperd's Pie przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Podawaj zapiekankę najlepiej dopiero następnego dnia. 

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life