Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kulebiak z farszem z kapusty i grzybów
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła (może być roślinnego)
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
- 3-4 kapelusze suszonych borowików
-0,5 l kwaszonej kapusty
- duża cebula
- łyżka oleju
- 2 jajka
- sól i pieprz
- kminek
- tłuszcz do wysmarowania formy
Najpierw przygotuj ciasto: pokruszone drożdże rozprowadź w łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru. Pozostałe składniki do ciasta wsyp np. do malaksera, dodaj podrośnięte (!) drożdże i wyrób jednolite, gładkie ciasto, które potem włożysz na posyponą mąką stolnicę. Przykryj i trzymaj w cieple aż do wyrośnięcia.
Pora na farsz. Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie grzyby odsącz i drobno posiekaj. Ugotuj kapustę - odsącz i posiekaj, gdy będzie prawie miękka. Posiekaj drobno cebulę, a potem ją podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodaj grzyby oraz kapustę i smaż przez chwilę. Pamiętaj o mieszaniu, dopóki składniki nie nabiorą odpowiedniej konsystencji. Zestaw z ognia i dodaj jako, zółtko, a także przyprawy. Pamiętaj! Farsz musi być lekko pikantny.
Wąską i balchę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozciągnij palcami na kształ prostokąta, na środku ułóż ciepły farsz. Brzegi ciasta zlep w "grzebień" i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kminkiem i wstaw na 35-40 min do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni).
Kulebiak możesz podać z czerwonym barszczem.
Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kluski z makiem >>
fot. Fotolia |