Śniadanie fit: jajko z awokado

Unikasz glutenu? A może przejadły Ci się śniadania na słodko? Znamy przepis na sycący i zdrowy posiłek, który wymaga użycia zaledwie dwóch składników! Mowa o jajkach zapiekanych w awokado - smacznym duecie przyjaznym dla sylwetki, na długo satysfakcjonującym apetyt. To połączenie białka oraz zdrowych tłuszczów, korzystnie wpływające na metabolizm. Takie fit danie spełnia swoją rolę szczególnie, gdy zjesz je przed lub po treningu, bowiem daje solidnego kopa energii. A przy tym wspomaga budowę mięśni! Z czym je serwować? Ulubionymi przyprawami, kiełkami, świeżymi ziołami, czy ostrym sosem z papryczek chili.

Co powinnaś jeść codziennie rano, żeby mieć płaski brzuch? >>

Jajko zapiekane w awokado - jak to zrobić?

Przepis:

1 dojrzałe awokado

2 jajka przepiórcze

dodatki:

połowa limonki

świeżo zmielony pieprz

szczypta soli himalajskiej

ulubione przyprawy: papryka czerwona, oregano

Awokado przekrój na pół i wyjmij z niego pestkę. Skrop je odrobiną soku z limonki, następnie posyp ulubioną mieszanką ziół. Wbij po jednym jajku w miejscu pestek w każdej połówce. Wstaw awokado do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut, po czym gotowe danie dopraw pieprzem oraz solą. Możesz je zaserwować z dodatkiem świeżej bazylii lub kiełkami.

Poznaj przepisy na śniadania w zdrowym stylu >>