Mug cake - ciasto z mikrofali

Chciałabyś móc jeść ciasto na śniadanie? Nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zacząć swój dzień w taki słodki sposób! Nawet dieta - bowiem mug cake to deser ze zdrowych składników, które wykonasz w zaledwie kilka minut! Na czym polega jego przyrządzenie? Wystarczy, że połączysz w kubku zdrowe składniki i następnie podgrzejesz je w mikrofali. Powstanie z nich poszusty, słodki muffin. Idealny na poranek w stylu fit! Co więcej, recepturę na ciasto z mikrofali możesz zmieniać w zależności od upodobań. Dla uzyskania upragnionego smaku dodaj do niej banana, startą marchewkę, masło orzechowe, korzenne przyprawy, orzechy, wiórki kokosowe lub skórkę otartą z pomarańczy. Przygotuj się na ucztę z nutą wanilii, czekoladą lub innym, ulubionym składnikiem!

Przepis podstawowy na ciasto z mikrofali

Podstawowe składniki:

4 łyżeczki płatków owsianych lub dowolnej mąki (np. bezglutenowej)

1 jajko

3 łyżeczki dowolnego mleka

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

1/2 banana

1 łyżka surowego kakao lub szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła orzechowego

kilka kropel aromatu waniliowego

Jeśli używasz płatków owsianych, zmiel je wcześniej na drobno. Następnie przenieś wszystkie składniki do kubka i energicznie je wymieszaj. Nastaw mikrofalówkę na najwyższą moc i włóż do niej ciasto w kubku na ok. 1 minutę. Po tym czasie mug cake będzie gotowe! Podawaj je ze świeżymi owocami, kremem z mleka kokosowego, czy orzechami.

Poznaj przepisy na najlepsze FIT śniadania >>

Akcesoria kuchenne, kup on-line: