Śniadanie fit: wiśniowe crumble bez cukru

Crumble to idealna opcja na fit deser, czy zdrowe śniadanie. Taka przekąska z powodzeniem zaspokaja apetyt na łakocie i zaoszczędza czas spędzony w kuchni na pieczeniu ciasta. Warto przyrządzać ją szczególnie w lecie, gdy na każdym straganie możemy znaleźć wiśnie, truskawki lub rabarbar. Sezonowe owoce najlepiej sprawdzają się w duecie ze słodką kruszonką! Co zrobić, by przygotować crumble w wersji fit? W przepisie zamiast masła warto wykorzystać olej kokosowy, który korzystniej wpływa na sylwetkę. Za to cukru pozbywamy się na rzecz ksylitolu o niewielkiej kaloryczności!

Wiśniowe crumble bez cukru - przepis

Składniki:

150 g oleju kokosowego

200 g mąki orkiszowej

30 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki płatków owsianych

100 g ksylitolu

1-2 łyżeczki cynamonu

300 g wiśni bez pestek

do podania: gęsta część schłodzonego mleczka kokosowego z puszki, świeże owoce, listki mięty

W dużej misce wymieszaj olej kokosowy z wiórkami, cynamonem, mąką, ksylitolem i płatkami owsianymi. Wyrób palcami kruszonkę. Następnie posyp ciastem wiśnie i piecz crumble przez 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni. Deser możesz serwować na ciepło lub zimno - najlepiej smakuje z dodatkiem kremowego mleka kokosowego!