Śniadanie fit - raw budyń z kaszy gryczanej

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadanie? A może znudziła Ci się już tradycyjna owsianka? Na pierwszy posiłek równie dobrze sprawdzi się budyń w wersji raw z białej kaszy gryczanej. Nie myl jej jednak z tradycyjną, prażoną gryką. Kasza gryczana niepalona to zboże o delikatnym smaku, które można (a nawet warto!) spożywać na surowo. Ten składnik naturalnie odkwasza organizm, gwarantując mu prawdziwy detoks. Co więcej, wspomaga odchudzanie, gdyż posiada dwa razy więcej błonnika niż ryż, czy pełnoziarnisty makaron. Gryka niepalona sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej, jak i w menu bez glutenu! To prawdziwy pokarm dla urody, który dostarcza ciału witaminę E, kwas foliowy, moc witamin z grupy B, cenne pierwiastki (żelazo, potas, miedź, cynk) oraz szereg antyoksydantów!

Budyń z kaszy gryczanej niepalonej - przepis

Składniki:

200 g kaszy gryczanej niepalonej

łyżeczka octu jabłkowego

woda

1/2 szklanki mleka roślinnego

1 banan

3/4 szklanki truskawek

Kaszę gryczaną przesyp do miseczki z wodą (tak, aby płyn w całości ją pokrył), dodaj do niej ocet, całość wymieszaj, i pozostaw na noc. Następnego dnia odsącz grykę i przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przesyp do pojemnika blendera. Dodaj do niej banana, mleko, truskawki oraz cynamon. Zmiksuj całość. Budyń serwuj ze świeżymi owocami, gorzką czekoladą, amarantusem.