Przepis na odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe to kultowy, amerykański przysmak, idealnie sprawdzający się w lecie. Ten deser nie tylko doskonale smakuje, ale i efektownie wygląda! Co więcej, jest banalnie łatwy w wykonaniu. Ananas i wiśnie to połączenie idealne, nadające ciastu tropikalny smak. Szczególnie, gdy przyrządzisz je na maśle kokosowym, mającym przyjemny, egzotyczny aromat! Z kolei mąka orkiszowa zamieni ten wypiek na przekąskę w wersji light, o niskim indeksie glikemicznym. Smacznego!

Ciasto ananasowe - przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

1/2 szklanki cukru trzcinowego

150 g masła krowiego lub kokosowego

200 g mąki orkiszowej

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7-8 krążków ananasa z puszki

10 wydrążonych wisienek

Na godzinę przed wykonaniem ciasta wyjmij masło - niech rozmięknie w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zapnij jej obręcz. Brzegi lekko nasmaruj olejem kokosowym. Wyjmij plastry ananasa z syropu, nie wylewając go, i ułóż je na dnie formy, razem z wiśniami. Jajka wbij do miski i dodaj do nich 5 łyżek słodkiej zalewy z puszki. Zmiksuj całość na jednolitą masę. W osobnym naczyniu przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do niej jajka i miękkie masło, zmiksuj składniki na jednolitą masę. Wyłóż ciasto na znajdujące się w tortownicy owoce. Piecz je w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ostudź je, po czym obkroj boki i zdejmij obręcz. Ciasto przykryj talerzem i odwróć do góry dnem, na koniec delikatnie zdejmij papier z jego wierzchu.