Desery wegańskie: Batony z orzechami
3 sztuki,
przygotowanie: 20 minut,
gotowanie: 15 minut,
oczekiwanie: 60 minut
Składniki
70 g masła kakaowego, 40 g syropu klonowego, 35 g kakao bio (o obniżonej zawartości
tłuszczu), 3 łyżki masła z orzechów nerkowca, łyżka tahini, 3 łyżki oleju kokosowego, łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii do posypania orzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce, sól morska
Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, przesiewając je przez sitko, by uniknąć grudek, a następnie pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na gładką masę czekoladową. Przelej ją do trzech foremek, by uformować batony. Posyp według uznania orzechami, wiórkami kokosowymi czy suszonymi owocami. Włóż na godzinę do lodówki. Uwaga: Masło z orzechów nerkowca i tahini możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.