Co zamiast pączka? 

1. Bułeczki cynamonowe Kingi Paruzel z książki "Fit słodkości"

Rollsy cynamonowe - przepis Kingi Paruzel / Burda Media

Ciasto drożdżowe:

 3 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 5 łyżki cukru
 ¾ szklanka ciepłego mleka
 1 jajko
 30 g świeżych drożdży
 70 g roztopionego masła

Nadzienie:

 2 łyżki cynamonu
 75 g miękkiego masła
 ½ szklanka brązowego cukru
 ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

 1 serek mascarpone
 ¾ szklanka cukru pudru
 2 łyżki esencji waniliowej
 sok z jednej pomarańczy

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).
Następnie w dużej misce mieszamy suche składniki. Dolewamy do tego drożdże i resztę mleka,  roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatamy przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. W międzyczasie przygotowujemy farsz: rozcieramy miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem. Następnie wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smarujemy masą - farszem cynamonowym. Zwijamy w roladę. Kroimy na grube (ok. 2 cm) plastry i układamy w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiamy blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut. Na koniec polewamy przygotowaną pyszna polewą.

2. Ptysie z kremem pâtissière Pauliny Foremnej z Masterchef Junior

Ptysie z kremem pâtissière / Burda Media

Składniki:

Ciasto parzone

● 250 ml wody
● 125 g masła
● 200 g mąki pszennej
● 4 jajka
● szczypta soli


Krem

● 250 ml mleka
● 2 łyżki cukru
waniliowego
● 3 żółtka
● 30 g cukru
● 1 łyżka mąki pszennej
● 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
● 2 laski wanilii
● 30 g masła zimnego
● mięta oraz cukier puder
do dekoracji

Przygotowanie: Do rondla wlać wodę. Dodać masło i sól. Zagotować. Następnie wsypać powoli mąkę i cały czas mieszać do uzyskania szklistego koloru oraz gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Wystudzić. Miksować, dodając po 1 jajku, aż ciasto uzyska jednolitą masę. Ciasto przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w zależności od kształtu około 20–30 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie przygotować krem. Do rondla wlać mleko oraz ziarenka z 2 wanilii (jeżeli chcemy uzyskać głębszy aromat, to możemy do rondelka dodać także pozostałe same 2 laski wanilii).
Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gorące mleko powoli połączyć z żółtkami. Całość podgrzewać, stopniowo dodając obie wymieszane razem mąki, i energicznie wymieszać. Wystudzić. Zmiksować, dodając masło.
Ptysie przekrajać i nakładać krem pâtissière. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.