Ciasto na Dzień Mamy - beza z truskawkami

Prezent na Dzień Matki powinien pochodzić od serca. Może warto więc w to szczególne święto przygotować dla niej coś specjalnego? Na efektowny, lekki deser doskonale sprawdzi się beza z truskawkami, która umili popołudnie spędzone przy herbacie. Klasyczna pavlova w wersji mini jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz - świetnie komponuje się z letnimi owocami! Jej smak można wzbogacić w ulubione orzechy (polecamy pistacje) oraz pestki granatu, czy odrobinę wanilii. Ten przepis sprawdzi się również z mlekiem kokosowym zamiast śmietany kremówki, przez co nie zaszkodzi osobom nie tolerującym laktozy. Mama na pewno będzie zachwycona!

Pavlova z truskawkami - przepis

Składniki (na ok. 7-8 bez): 

  • 8 białek jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 400 g drobnego cukru
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 soku z cytryny
  • 500 ml mleka kokosowego lub schłodzonej śmietany kremówki

Z pomocą miksera ubij jajka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj do składników cukier, aż powstanie biała, nieco błyszcząca konsystencja. Dodaj sok z cytryny i skrobię, całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie połóż papier do pieczenia na blaszy i odrysuj na nim (np. od miski) 8 kółek o średnicy ok. 10 cm, zachowując odstępy. Wyłóż na nie bezę, w środku formując delikatny dołek. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Po włożeniu do niego bez, szybko zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150ºC. Piecz pavlovą przez około 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i trzymaj w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po wyjęciu i ostudzeniu bez ubij mleko kokosowę lub śmietanę  i wyłóż krem na wierzch ciastek. Udekoruj go świeżymi truskawkami i pistacjami.  

Sprawdź pomysy na prezent na Dzień Matki >>