Babeczki czekoladowe (przepis na 8 babeczek)
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut/180°C
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
50 g cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
2 jajka,
40 ml likieru pomarańczowego lub różanego,
szczypta soli morskiej,
masło do wysmarowania foremek
krem czekoladowy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją na parze.
3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj likier.
4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Zmieszaj żółtka z mąką i rozpuszczoną czekoladą.
6. Następnie wymieszaj pianę.
7. Silikonowe foremki wysmaruj masłem.
8. Wlej ciasto do 3/4 wysokości.
9. Piecz 10-15 minut. Babeczki powinny być w środku półpłynne.
10. Podawaj gorące, udekorowane kremem czekoladowym.
Polecamy z zimnym, różowym winem Lambrusco.