Babeczki czekoladowe (przepis na 8 babeczek)
Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 15 minut/180°C

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady,

100 g masła,

50 g cukru,

1 łyżka mąki pszennej,

2 jajka,

40 ml likieru pomarańczowego lub różanego,

szczypta soli morskiej,

masło do wysmarowania foremek

krem czekoladowy do dekoracji

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180°C.

2. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją na parze.

3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj likier.

4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Zmieszaj żółtka z mąką i rozpuszczoną czekoladą.

6. Następnie wymieszaj pianę.

7. Silikonowe foremki wysmaruj masłem.

8. Wlej ciasto do 3/4 wysokości.

9. Piecz 10-15 minut. Babeczki powinny być w środku półpłynne.

10. Podawaj gorące, udekorowane kremem czekoladowym.

Polecamy z zimnym, różowym winem Lambrusco.