Mateusz Gessler często dzieli się swoimi patentami przepisowymi. Poszukiwanie wielu odsłon smaku stało się nie tylko pomysłem na życie, ale też szansą na to, że w każdym spotkanym człowieku obudzi lub rozwinie „coś charakterystycznego”, co nada później ciekawy bieg jego kulinarnym poczynaniom. Dzieci i dorośli lubią ten jego twórczy indywidualizm i czerpią z niego bez ograniczeń. Bywa, że zyskują coś równie cennego – świadomość proporcji, które forują pozycję niejednego ciasta.

Przepis na sernik istnieje w każdym domu. Z osobistych interpretacji tego, co w nim najlepsze można byłoby stworzyć silną markę z gigantycznym potencjałem patentowym.
Tylko nieliczni wiedzą jednak, że najlepszy smak wydobywa harmonia proporcji. Jak podkreśla Mateusz Gessler – ciasto, które ma się wybić na tle innych bazuje na solidnie dobranych składnikach i finezji autora. Łatwo powiedzieć, trochę trudniej wcielić to w życie.

Sernik z przepisu Mateusza zaistnieje na stole tylko dzięki wysokiej jakości składnikom – aksamitny twaróg (1 kilogram) nadaje bieg całej historii, a z masłem (250g), jajkami (10 sztuk), mąką pszenną (3 łyżki) i drobno startą skórką z jednej pomarańczy współgra idealnie. 300g drobnego cukru albo cukru pudru to preludium, element, który plasuje domowe ciasto w czołówce doznań smakowych. Takiego sernika nie upiecze każdy. To nie jest wersja dla przesładzaczy smaku, życia, tylko dla tych, którzy wydobywają na jego powierzchnię najlepsze, prawdziwe emocje kulinarne - delikatną słodycz, puszystość i jeszcze to coś...co zapisujemy pysznie w pamięci. Dla nas samych i kolejnych pokoleń. I nie ma tu ryzyka banału.

No i jeszcze jeden detal, a raczej pytanie o cukier, bez którego trudno nam sobie wyobrazić ciasto. Jeśli wiemy o nim trochę więcej, a warto, to troska o zachowanie odpowiednich proporcji będzie dla nas oczywista. Cukry proste w dopuszczalnych, małych porcjach obdarowują nas energią i w naturalny sposób podnoszą poziom serotoniny. Hormon szczęścia przemawia do nas wszystkich! Liczmy, sprawdzajmy etykiety i świadomie uczmy się jak słodzić.

Przepis

Do przygotowania sernika potrzebujesz:

  •  1 kg twarogu śmietankowego
  • 250 g masła
  • 10 jajek
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • drobno startej skórki z 1 pomarańczy
     

Żółtka dokładnie oddziel od białek. Masło ucieraj przez ok. 5 minut. Następnie dalej ubijając, dodawaj żółtko wymieszane z cukrem, łyżka po łyżce. Gotową masę maślaną zmiksuj
z twarogiem śmietankowym, mąką i skórką z pomarańczy. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, by masa nie opadła. Piecz w formie o średnicy ok. 25 centymetrów, przez godzinę w temperaturze 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie otwórz drzwiczki. Po lekkim ostudzeniu wyjmij i zadbaj o jego oprawę na stole. Smacznego!

Pełny przepis i odpowiedź np. na pytanie czy cukier może być częścią zbilansowanej diety znajdziesz na stronie: http://www.uczymyjakslodzic.pl/

materiał promocyjny