Wielkanoc nierozłącznie kojarzy nam się z sałatkami. Na świątecznym stole oprócz jajek i święconki, znajdziemy zazwyczaj sałatki jarzynowe obficie polane majonezem. To na ich widok każda kobieta na diecie wpada w przerażenie. Może w tym roku, oprócz tradycyjnych i sprawdzonych przepisów, warto też wypróbować nowe? Przedstawiamy wam pomysły na zdrowe sałatki, które będą pięknie prezentowały się na stole, pysznie smakowały i nie wpłyną negatywnie na naszą sylwetkę!

Sałatki na WIelkanoc: Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatki na Wielkanoc: Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie sałatek wielkanocnych bez jajka, to ten przepis może być zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, a połączenie składników naprawdę rewelacyjne. Polecamy wszystko pokroić w dość duże cząstki. 

Składniki:
1 główka sałaty lodowej,
20 dag pieczarek
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
2 jajka

Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Pieczarki gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie i kroimy na ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki, po czym kroimy je na kawałki. Ziarna kukurydzy, odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy na ósemki. Listki sałaty lodowej rwiemy na mniejsze kawałki. 

Przygotowujemy sos:
Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę. Mieszamy majonez z jogurtem (można zastąpić go śmietaną 18%), dodajemy czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy je przed podaniem przygotowanym uprzednio sosem.

Sałatki na Wielkanoc - Przepisy - Czytaj dalej >>