Wielkanoc nierozłącznie kojarzy nam się z sałatkami. Na świątecznym stole oprócz jajek i święconki, znajdziemy zazwyczaj sałatki jarzynowe obficie polane majonezem. To na ich widok każda kobieta na diecie wpada w przerażenie. Może w tym roku, oprócz tradycyjnych i sprawdzonych przepisów, warto też wypróbować nowe? Przedstawiamy wam pomysły na zdrowe sałatki, które będą pięknie prezentowały się na stole, pysznie smakowały i nie wpłyną negatywnie na naszą sylwetkę!

Sałatki na WIelkanoc: Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatki na Wielkanoc: Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie sałatek wielkanocnych bez jajka, to ten przepis może być zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, a połączenie składników naprawdę rewelacyjne. Polecamy wszystko pokroić w dość duże cząstki. 

Składniki:
1 główka sałaty lodowej,
20 dag pieczarek
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
2 jajka

Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Pieczarki gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie i kroimy na ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki, po czym kroimy je na kawałki. Ziarna kukurydzy, odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy na ósemki. Listki sałaty lodowej rwiemy na mniejsze kawałki. 

Przygotowujemy sos:
Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę. Mieszamy majonez z jogurtem (można zastąpić go śmietaną 18%), dodajemy czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy je przed podaniem przygotowanym uprzednio sosem.

Sałatki na Wielkanoc - Przepisy - Czytaj dalej >>

 

Sałatki na WIelkanoc: Sałatka z brokułami

Sałatki na Wielkanoc: sałatka z brokułami, fot. Fotolia 

Możesz jeść ją samą, albo łączyć z wielkanocnymi potrawami. Mimo niedużej ilości składników jest sycąca. Słodki posmak winogron idealnie pasuje do wytrawnego sosu.

Składniki:
2 brokuły
30 dag czerwonych winogron
100 g żółtego sera,
pół szklanki pestek słonecznika

Sos:
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz

Blanszujemy brokuły: dzielimy je na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie, po czym wrzucamy je do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy bez przykrycia 2-3 minuty. Po ugotowaniu, odsączamy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Winogrona myjemy i kroimy na połówki. Wybieramy pestki. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pestki słonecznika prażymy lekko na patelni.

Przygotowujemy sos:
Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy odrobinę octu balsamicznego i doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem.

Sałatki na Wielkanoc - Przepisy - Czytaj dalej >>

 

Sałatki na WIelkanoc: Sałatka z granatem

Sałatki wielkanocne: Sałatka z granatem, fot. Fotolia 

Możesz traktować ją jako dodatek do potraw, albo podawać z bagietką opiekaną w tosterze. Jej tajemnicą jest sos miodowo-musztardowy oraz chrupiące pestki słonecznika i granatu. To najbardziej wiosenna sałatka na Wielkanoc z naszych propozycji, świetnie ozdobi stół amarantową barwą.


Składniki:
1 granat
1 porcja rukoli lub roszponki
kilka listków sałaty lodowej
pół szklanki pestek słonecznika
parmezan
opcjonalnie pół szklanki kaszy kuskus

Sos:
1/3 szklanki oleju (najlepiej z orzechów włoskich albo pestek winogron)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka płynnego miodu
sól i pieprz

Rukolę lub roszponkę myjemy pod zimną wodą. Granat obieramy i wyjmujemy nasiona. Wybieramy dojrzałe granaty z jasną skórką, wtedy nasiona łatwiej wypadają. Listki sałaty lodowej rwiemy na kawałki. Parmezan ścieramy na grubsze wiórki. Słonecznik prażymy na patelni. Jeśli wybieramy wersje z kaszą, to zalewamy kuskus wrzątkiem i czekamy pięć minut.

Przygotowujemy sos:
Olej mieszamy dokładnie z octem (może być jasny), musztardą i miodem. Jeśli składniki nie chcą się połączyć możemy użyć drucianej trzepaczki, albo wlać składniki do słoiczka i nim potrząsnąć. Doprawiamy solą i pieprzem.

Układamy na półmisku sałatę, posypujemy słonecznikiem, nasionami granatu i wiórkami parmezanu. Skrapiamy sosem. Ewentualnie mieszamy z kuskusem.

Sałatki wielkanocne - Przepisy - Czytaj dalej >>

 

Jeśli nie przekonały Cię nasze propozycje i wolisz tradycyjne rozwiązania to polecamy klasyczną sałatkę jarzynową na Wielkanoc. Kojarzy nam się z dzieciństwem, pasuje do wszystkiego i dlatego na wielkanocnym stole jest niezastąpiona.

Sałatki na WIelkanoc: Sałatka jarzynowa

Sałatki na Wielkanoc: Sałatka jarzynowa, fot. Fotolia

Składniki:
2 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1 jabłko
3 marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 seler
3 jajka

Sos:
5 łyżek majonezu
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól i pieprz

Ziemniaki, seler, pietruszkę dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym obieramy ze skórek i kroimy w mała kostkę.
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do nich majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy.

Smacznego!

tekst i przepisy Agata Wojtczak