Pomarańczowe wino zostało ogłoszone najmodniejszym trunkiem roku 2017. Jeszcze o nim nie słyszałaś? Ten alkohol wkrótce zastąpi rosé i białe wino półwytrawne. Wiele znanych restauracji już wprowadziło je do swojego menu. Wyjątkowy "eliksir" pochodzi z Gruzji, gdzie produkuje się go bez dodatku siarki, w tradycyjnych, zakopanych w ziemi amforach. Jest organiczne a nawet wegańskie - powstaje na bazie białych winogron bez pominięcia maceracji, czyli procesu, w którym z nasion, skórek, szypułek i skórek wypłukuje się naturalne barwniki. Swoją płomienną, "dyniową" barwę zawdzięcza braku filtracji. W smaku przypomina coś pomiędzy półwytrawnym winem białym a winem czerwonym. Może mieć różne aromaty, bazujące najczęściej na suszonych owocach oraz ziołach. Co najlepsze, możemy napić się go w Polsce. Wino w pomarańczowym kolorze serwują Solec 44 i Kieliszki na Próżnej w Warszawie, Krako Slow Wines i Krakowscy Naturaliści w Krakowie oraz Winotake we Wrocławiu. Skusimy się na nie jesiennymi wieczorami!

Jeśli jesteś prawdziwą koneserką win, twojej uwadze nie powinno umknąć zielone wino na bazie konopi, jakie pojawiło się na rynku w Kalifornii (dowiedz się więcej >>). Hitem jest również winogronowy trunek w habrowym odcieniu, który można dostać w Europie - sprawdź, gdzie kupić niebieskie wino >>