Uwielbiamy makaroniki - ten francusko-włoski, delikatny przysmak to idealna przekąska do kawy. Słodycz tradycyjnie wykonuje się z białek jajek, cukru pudru i zmielonych migdałów. Występuje w różnych wariantach smakowych, we wszystkich kolorach tęczy, w zależności od tego, co dodamy do kruchego ciasta czy nadzienia. Być może to powód, dla którego urocze macarons nigdy nam się nie znudzą. Jednak w tym roku jemy je w zupełnie inny sposób. Najnowsze trendy zza oceanu dyktują, by zamiast kremem przełożyć je...lodami! Tak powstaje macaron ice-cream, czyli lodowa kanapka z makaroników. Deser serwują już najsłynniejsze cukiernie, jak francuska sieć Ladurée. Można zjeść go również na wakacjach w USA. Tam rozpustna przekąska serwowana jest dodatkowo z żelkami, polewą czekoladową i orzechami, lub wygląda jak mini jednorożec. Szaleństwo!

Trendy kulinarne 2017: macaron ice-cream - ZDJĘCIA >>