Sprawdzony, szybki przepis na faworki (proporcje na spory półmisek)

Składniki na faworki:

500g mąki pszennej,

8 żółtek,

1/2szkl. gęstej śmietany,

łyżka cukru pudru,

szczypta soli,

łyżka spirytusu lub octu,

pół litra oleju do smażenia,

cukier puder i starta laska wanilii do posypania

Faworki: jak je zrobić? 

Na stolnicę wysypać makę i zrobić dłonią delikatne wgłębienie.

Do środka wbić żóltka i dodać resztę składników. Śmietany powinno być tyle, żeby ciasto po zagnieceniu było twarde jak na makaron.

Ciasto wyrobić rękoma i wybijać wałkiem, aż tworzyć się będą na powierzchni pęcherzyki powietrza.

W międzyczasie podgrzać olej, nie doprowadzając do wrzenia.

Podzielić ciasto na małe porcje i rozwałkowywać jak najcieniej. Odkroić radełkiem lub nożem paski o szerokości 2,5 cm i długości 20 cm.

Zawijanie faworków:

Na środku każdego paska ciasta zrobić nacięcie wzdłuż (ok. 3 cm.) i przewlec przez nie jeden koniec paska.

Smażenie faworków:

Na rozgrzanym oleju smażyć około 2 minuty na złoty kolor po obydwu stronach. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.

Po odsączeniu ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem i wanilią, używając siteczka.