Dziś skuś się na pączki z dziurkami i nie zwracaj uwagi na dziurki w swoim pasku! Amerykańskie doughnuts świetnie smakują oblane czekoladą, a z kolorową posypką wyglądają jak modny dodatek prosto z Fashion Weeku. W Tłusty Czwartek, według legendy, nie tuczą, więc objadaj się nimi do woli (pamiętaj - tylko dzisiaj!). Gdybyś jednak miała wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu, polecamy wieczorne brzuszki albo godzinę biegania.

Składniki:
Ciasto:

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka 3,2%
  • 14g suchych drożdży – 2 opakowania
  • 70g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej (około 600g)
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki spirytusu/rumu
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 tabliczka mlecznej i 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj je palcami. Powoli wlej do miski ciepłe mleko, alkohol, żółtka i jajko. Następnie wyrabiaj ciasto (ręcznie lub specjalną końcówką miksera) tak, by zrobiło się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub ciepłego mleka. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 1 cm. Szklanką wytnij kółka z ciasta, a w nich, małym kieliszkiem środek. Powycinane krążki z dziurkami przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gotowe pączki układaj na papierowych ręcznikach.

Przygotuj polewę, roztapiając w garnuszku tabliczki czekolady i masło.

Pokryj polewą pączki i udekoruj kolorową posypką. Smacznego!