Trudno wyobrazić sobie bardziej stylowo wyglądającego drinka, niż martini vodka. Ten serwowany w kieliszku do martini koktajl z charakterystyczną oliwką (jedną lub kilkoma) na wykałaczce budzi u sporej części ludzi bardzo konkretne skojarzenia: sala w kasynie, stół do ruletki lub gry w blackjacka, a wokół niego elegancko ubrani mężczyźni i kobiety z tymi właśnie drinkami w dłoniach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki klimat stworzyć samodzielnie we własnym domu.

Martini vodka – jak przygotować?

Aby przygotować ten stylowy i wytrawny w smaku drink nie będziemy potrzebować ani szczególnie wyszukanych i trudno dostępnych składników, ani specjalistycznych narzędzi barmańskich. Oto, co będzie nam potrzebne:

  • 50 mililitrów wódki (najlepiej zdecydować się na trunek z wyższej półki),
  • 20 mililitrów wytrawnego wermutu (jeśli z jakiegoś powodu nie będziemy mogli użyć Martini, to jeden z licznych odpowiedników w ostateczności się nada),
  • 2-3 oliwki,
  • kilka kostek lodu.

Proces przygotowania tego drinka jest bardzo prosty. Szklanicę barmańską (jeśli takową nie dysponujemy, możemy wykorzystać duży słoik) wypełniamy lodem. Następnie wlewamy do niej wódkę oraz wermut i mieszamy całość przez około 20 sekund. Gdy już całość zostanie wymieszana, przelewamy ją do dobrze schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ostatni krok to nadzianie na wykałaczkę lub szpadkę 2-3 oliwek i umieszczenie ich w kieliszku. Smacznego!

Dirty martini – przepis

Opcje drinków zawierających wódkę i wytrawny wermut nie kończą się bynajmniej na zaprezentowanym w poprzednim akapicie martini vodka. Powyższy przepis można w niewielkim stopniu zmodyfikować, otrzymując drink określany jako dirty martini. „Brudny”, bo o bardziej mętnej konsystencji, ale równie dobrym smaku. Aby przygotować dirty martini, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 50 mililitrów wódki,
  • 20 mililitrów wytrawnego wermutu,
  • 20 mililitrów zalewy z zielonych oliwek,
  • 2-3 oliwki,
  • kilka kostek lodu.

Proces przygotowania jest identyczny jak w przypadku martini vodka. Do wypełnionej lodem szklanicy barmańskiej wlewamy wszystkie składniki drinka, mieszamy je przez kilkanaście sekund, a następnie przelewamy do kieliszka koktajlowego, w którym umieszczamy też oliwki na wykałaczce. Smacznego!

PRZECZYTAJ TEŻ: Sheridan’s. Jak pić ten popularny likier?

Vesper martini – jak zrobić drink Jamesa Bonda?

W tym artykule niejednokrotnie już padło nazwisko najbardziej znanego tajnego agenta na świecie, czyli Jamesa Bonda. Wymyślony przez Iana Fleminga bohater często raczył się drinkiem bardzo podobnym do omawianych wyżej, ale różniącym się od nich pewnymi składnikami. Ten drink to vesper martini, który wziął swoją nazwę od Vesper Lynd – największej miłości w życiu Bonda, w którą w filmie „Casino Royale” wcieliła się Eva Green. A co trzeba mieć, aby móc przygotować vesper martini? Oto potrzebne składniki:

  • 20 mililitrów czystej wódki,
  • 60 mililitrów ginu,
  • 10 ml likieru Lillet Blanc.

W przeciwieństwie do omówionych wyżej drinków składniki łączymy ze sobą nie w szklanicy barmańskiej, a w shakerze. Po wstrząśnięciu przelewamy całość do kieliszka koktajlowego, który dekorujemy spiralą ze skórki cytryny.

W ramach ciekawostki dodajmy, że ekranizacje powieści uprościły przepis Iana Fleminga. 007 pije swojego drinka w kieliszku koktajlowym bez likieru. Dopiero w filmie „Casino Royale” grający Bonda, Daniel Craig podając przepis na drinka, wymienia likier lillet. Inna sprawa, że sam Fleming tylko raz napisał, że jego bohater pije Vesper Martini z lillietem – właśnie w pierwszej książce z Bondem, czyli „Casino Royale”. W innych powieściach Bond korzysta z dobrodziejstwa wariacji Martini z wódką lub ginem. Ponadto obecnie trudno jest przyrządzić tego drinka w oryginalnej postaci – gin był w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku mocniejszy, a producent likieru lillet w międzyczasie zmienił recepturę. Obecnie przyrządzamy więc wersję nie identyczną, a jedynie mocno inspirowaną.

PRZECZYTAJ TEŻ: Drinki świąteczne. Przepisy na koktajle na święta

Martini w drinkach

Na koniec można wspomnieć coś jeszcze o Martini w drinkach. Tutaj jest spora dowolność, bowiem Martini można użyć do większości drinków, w których pojawia się wermut. Mamy zarówno Manhattan (2 części whisky na ½ część Martini),a także Rob Roy (szkocka whisky, Martini, 2 krople angostury), Ferrari (2 części wermutu na kilka kropel Amaretto), Negroni (gin, campari, Martini czerwone w równych proporcjach, podawane na lodzie), czy Bronx (martini extra dry, dowolne inne, sok pomarańczowy i gin). Oprócz tego, Martini nieźle sprawdza się z winem musującym, z wiśniówką, whisky i sokiem pomarańczowym (Blood and Sand).