Historia ,,Campari"

Gaspare Campari to założyciel włoskiego przedsiębiorstwa, które swój początek miało w 1860 roku w Mediolanie. Pierwsze logo zostało zarejestrowane w 1888 roku, natomiast na przestrzeni lat zmieniało ono swój wygląd.

Davide Campari, syn założyciela marki po przejęciu interesu jeszcze bardziej rozwinął firmę działając mocno na polu marketingowym. Przełomowe dla firmy rodziny Campari było nawiązanie współpracy z wieloma znanymi artystami. ,,Poruszanie się” campari po sferach związanych z modą i sztuką oraz robione z rozmachem kampanie reklamowe wyniosły włoską markę alkoholową na wyżyny i stała się rozpoznawalną na całym świecie. W 1990 roku reaktywowano projekt kalendarza ze znanymi modelkami i aktorkami. Były nimi między innymi Salma Hayek, Penelope Cruz czy Jessica Alba. Tradycja związana z kalendarzem jest kultywowana (obecnie w formie wideo) do dziś i uczestniczy w niej mnóstwo znanych osób.

Drinki na lato: drinki z Campari

Campari to jeden z najbardziej popularnych na świecie alkoholi. Charakteryzuje się mocnym, pieprzowym smakiem, który powstaje dzięki wielu wyselekcjonowanym ziołom oraz gorzkiej skórce pomarańczy, żeń-szenia oraz rabarbaru. Receptura Campari została stworzona w latach 1862-1867 przez Gaspara Campari. Receptura ta do dziś wykorzystywana jest w niezmienionej formie.

CZYTAJ TEŻ: Dlaczego mojito to najlepszy napój na upały? 

Campari chętnie podawany jest jako aperitif przed posiłkiem. Równie często zamawia się go w klubach i dyskotekach dla przyjemnego smaku i niezwykłego koloru. Ten Campari zawdzięcza barwnikowi otrzymanemu z małego owada - mszycy (dactylopis coccus, wcześniejsza nazwa coccus cacti) o nazwie koszenila. Mszyce te żerują na różnych sukulentach i kaktusach. Nie o to jednak w samym Campari powinno nas jednak interesować najbardziej. Bo nie o owadzi aspekt tu przecież chodzi. Ale o właśnie o przyjemny, orzeźwiający smak. 

ZOBACZ: Drinki na lato: drinki z whisky

Campari najczęściej podaje się z lodem (on the rocks), z woda sodową (campari soda) oraz z sokiem pomarańczowym (campari orange). Campari orange bije na głowę popularnością pozostałe drinki. My jednak postanowiliśmy poszperać dalej i zaproponować wam drinki równie smaczne, choć już nie tak oczywiste. Prawda jest jednak taka, że w naszym imieniu zrobił to Matteo Brunetti – rodowity Włoch, którego kojarzycie z 6. edycji programu „Masterchef” TVN. Co pić zatem z Campari? Jak i z czym je mieszać? Odpowiedzi na te pytania na serwujemy poniżej. Na zimno i z lodem. 

Drinki z Campari: Spritz

Spritz to jest drink, który króluje na każdym włoskim aperitivo i jeden z najsłynniejszych na świecie włoskich drinków. Przypomina mi każdy początek wieczoru, który zaczynał się właśnie od spotkania z kolegami na aperitivo. Jak na Włochów przystało, najczęściej traciliśmy dużo czasu i zamiast zdecydować od razu, co zrobić z resztą wieczoru, w weekendy siedzieliśmy godzinami rozmawiając o wszystkim i o niczym, czyli uprawialiśmy włoskie „tutto e niente”. Mimo to wieczory te wspominam jako bardzo mile, bo spędzałem w dobrym towarzystwie. I z lampką Spritza na bazie Campari właśnie.

Składniki:

  • 3 części Campari
  • 5 części prosecco
  • 2 części wody mocno gazowanej
  • 1 pomarańcza

Jak to zrobić?

Do szklanki wrzuć lód, a następnie dolej Campari, prosecco i wodę. Wymieszaj i udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Drinki z Campari: Negroni Sbagliato

Normalny Negroni nigdy nie był jednym w moich ulubionych drinków. Do czasu. Pamiętam jak pewnego dnia odkryłem przez przypadek Negroni Sbagliato, czyli odmianę słynnego, klasycznego Negroni. Co w tym jednak najbardziej zabawnego, to fakt, że „Negroni Sbagliato” znaczy dosłownie „Negroni zrobione przez pomyłkę”. Historia kuchni i barmaństwa uczy, że niekiedy z małych pomyłek rodzą się wielkie dzieła sztuki gastronomicznej. Negroni Sbagliato jest dla mnie jednym z takich przypadków.

Składniki:

  • 1 cześć czerwonego Martini
  • 1 cześć Campari
  • 1 cześć prosecco
  • 1 pomarańcza do dekoracji

Jak to zrobić?

W wysokiej szklance umieść lód, następnie wlej Campari z Martini, a na koniec prosecco – aż do wypełnienia szklanki.

Drinki z Campari: Campari&Tymianek

Nie da się to ukryć, ja po prostu kocham tymianek. Mógłbym go dodać do każdego drinka, tym bardziej jeżeli jest cytrusowy lub lekko cytrusowy, jak choćby właśnie Campari&Tymianek (to z racji na Limoncello). Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy chcą zaskoczyć znajomych zapachem i aromatem tymianku. Ja zaskoczyłem nim już niejedną osobę, dzięki czemu mam teraz coraz całkiem sporo przyjaciół ;-)

Składniki:

  • 1 cześć Campari
  • 1 cześć Limnoncello
  • 1 cześć Vermouth
  • woda mocno gazowana do wypełnienia
  • kostki lodu
  • świeży tymianek

Jak to zrobić?

W shakerze wymieszaj z lodem Campari, Limoncello i Vermouth. Kiedy już mieszanka ta się schłodzi, wlej je do wysokiej szklanki z lodem, zalej wodą gazowaną i dodaj liście tymianku.

ZOBACZ TEŻ: Jak pić rum? Poznaj rodzaje trunku i sposoby jego serwowania

CZYTAJ WIĘCEJ: Jak pić Jägermeistera? Nie tylko shoty wchodzą w grę!

INNE DRINKI: Jak pić Aperol? Słynny włoski napój to nie tylko drink z Prosecco!