Kiedyś rum rozlewał się po łajbach pirackich, był głównym towarzyszem plugawych zabaw i spożywał go tylko margines społeczny. Natomiast czas nie stoi w miejscu i wiele rzeczy kiedyś niemożliwych, dzisiaj jest na wyciągnięcie ręki. Czy nasi dziadkowie, będąc jeszcze nastolatkami wyobrażali sobie smartfony i elektryczne hulajnogi? Oczywiście, że nie. Ba! Prawdopodobnie gdyby usłyszeli wtedy te określenia, pomyśleliby, że ktoś niewyraźnie mówi.

Podobnie jest z alkoholem. Dziedzina napojów wysokoprocentowych ewoluowała i cały czas idzie do przodu. Obecnie na rynku są dostępne praktycznie dla każdego alkohole z całego świata. Można wybierać w rodzajach, rocznikach i markach. Wiele trunków przez lata nabierało szlachetności, uznania i niekiedy tylko koneserzy mają daną butelkę w swoim zbiorze. Rum dzisiaj jest popularny na całym świecie, a drinki na jego bazie są przygotowywane w barach, restauracjach oraz w zaciszach domowych. Więcej na temat rumu i koktajli z jego udziałem poniżej.

Proste drinki z rumem

Rum to alkohol wysokoprocentowy powstający ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jego objętość alkoholowa waha się od 38 procent, aż do 81 procent. Prawdopodobnie trunek pochodzi z Chin lub Indii, a do Europy trafił jako towar handlowy. Rum zyskiwał coraz większą popularność dzięki rozkwitowi piractwa.Na statkach marynarki wojennej Wielkiej Brytanii zamiast zaczęto podawać piwa, a później mieszankę rumu z gorącą wodą nazywaną grogiem. Te oraz inne fakty na przestrzeni lat sprawiły, że nazwy, niektórych drinków z rumem są znane niemal w każdym zakątku świata. Najpopularniejsze proste drinki z rumem takie jak mojito, daiquiri czy cuba libre można zamówić w większości lokali w Polsce. Oto przepisy na proste drinki z rumem:

Mojito

To napój alkoholowy na bazie rumu o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Mówi się, że początkowa wersja powstała na bazie tafi, soku z limonki i mięty, a spożywał ją angielski korsarz kapitan Drake. Dzisiaj mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na świecie. Jest orzeźwiający i bardzo aromatyczny. Często kojarzy się z wakacjami i wylegiwaniem pod palmą. Idealnie sprawdza się w warunkach gorącego lata.

Składniki:

  • 40 ml białego rumu,
  • 10 listków mięty,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego,
  • pół limonki,
  • kruszony lód,
  • 30 ml wody gazowane,
  • 2 gałązki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Połówkę limonki pokroić na 4 części i umieścić w wysokiej szklance. Następnie wsypać cukier i dobrze ugnieść, tak aby limonka puściła sok i aromat. Kolejnym krokiem jest dodanie listków mięty, które uprzednio należy delikatnie ugnieść w dłoniach. Pozostaje zasypanie szklanki kruszonym lodem. Na koniec należy wlać rum, dobrze wymieszać i dodatkowo uzupełnić szkło kruszonym lodem. Za dekorację posłuży cząstka limonki oraz gałązki mięty.

Daiquiri

Bardzo prosty, a zarazem pyszny koktajl na bazie białego rumu. Swą popularność zyskał między innymi dzięki pisarzowi Ernestowi Hemingwayowi, którego był to ulubiony drink. Koktajl bardzo często był spożywany w Stanach Zjednoczonych w czasach II wojny światowej, ponieważ wódka i whisky była racjonowana, natomiast rum był dostępny w większych ilościach.

Składniki:

  • 50 ml białego rumu,
  • 25 ml soku z limonki,
  • 15 ml syropu cukrowego,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem z kostkami lodu należy umieścić w shakerze i dobrze wstrząsnąć przez około 30 sekund. Następnie przecedzić zawartość do kieliszka koktajlowego. Za dekorację posłuży zest z limonki umieszczony na rancie szkła.

Cuba Libre

Jest to bardzo popularny koktajl z ciekawą historią. Jego początki miały miejsce podczas małej wojny amerykańsko-hiszpańskiej na Kubie w 1898 roku. W trakcie jej trwania żołnierze USA popijali tamtejszy rum z colą wznosząc toast ,,cuba libre”, co oznacza ,,wolna Kuba”. Amerykanie działali pod przykrywką pomocy Kubańczykom, natomiast chodziło bardziej o ich interes. Tak czy siak drink przetrwał do dziś i jest jednym z najpopularniejszych drinków.

Składniki:

  • 40 ml rumu,
  • 100-120 ml coli,
  • sok z połowy limonki,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Wysoką szklankę należy wypełnić kostkami lodu. Następnie dodać rum i wypełnić colą. Na koniec wcisnąć sok z limonki i wrzucić ją do drinka. Wszystko wymieszać i udekorować grubym plastrem limonki na rancie szkła.

Drinki z białym rumem

Drinków z białym rumem jest naprawdę dużo, między innymi te wyżej wymienione można wrzucić do tej grupy. To jakiego rumu należy użyć często jest uzależnione od barwy drinka jaką chce się uzyskać. Poniżej prezentujemy wspaniały koktajl na bazie białego rumu.

The Game

Niesamowicie prosty w przygotowaniu drink, stworzony dla miłośników owocowych smaków. Można go przygotować w każdych warunkach, ponieważ nie potrzeba do jego wykonania żadnych dodatkowych elementów typu shaker.

Składniki:

  • 35 ml białego rumu,
  • 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec,
  • 60 ml soku żurawinowego,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Koktajl podaje się w szkle typu ,,highball”, które należy wypełnić kostkami lodu. Następnie wlać rum, potem sok żurawinowy i na końcu likier. Wszystko można udekorować zestem z pomarańczy, umieszczając go na wierzchu trunku.

Drinki z rumem ciemnym

Ciemny rum jest zdecydowanie bardziej aromatyczny niż jasny oraz ma więcej mocy. Kolor zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Jest kilka naprawdę wartych uwagi klasycznych koktajli na bazie tej wersji rumu. Oto jeden z nich:

El Presidente

Jest to mocny, nieco bardziej skomplikowany drink z ciemnym rumem, natomiast jego smak powala na kolana. Jest bardziej wykwintny dlatego podaje się go w kieliszku koktajlowym. Przyrządzenie go w domu dla bliskiej osoby na pewno zrobi niesamowity efekt.

Składniki:

  • 40 ml ciemnego rumu,
  • 5 ml grenadyny,
  • 5 ml likieru pomarańczowego,
  • 20 ml słodkiego wermutu,
  • kostki lodu,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy umieścić w szklanicy barmańskiej wypełnionej kostkami lodu. Następnym krokiem będzie wymieszanie ich i odcedzenie do kieliszka koktajlowego. Dekoracją będzie ładny fragment skórki z pomarańczy lekko zwinięty w spiralę.