Można to oczywiście rozbić w postaci dań i deserów, które zwyczajowo jadamy w lato. Jest z nimi jednak jeden podstawowy problem: większość z nich bazuje na sezonowych warzywach i owocach. Pomysł ten zatem raczej szybko odpada. Nie rezygnujmy jednak z idei przedłużenia lata w kuchni i w jadalni. To możemy przypominać sobie bowiem przy każdym kolejnym łyku pysznych (i rozgrzewających!) drinków… z lodami! Jedyne, co musisz zrobić, aby je przygotować to połączyć napój wyskokowy z lodami. Dzięki temu powstanie szybki i płynny deser. Takie propozycje są idealne zarówno na ciepłe letnie wieczory, jak i pierwsze jesienne imprezy. Z racji na fakt, że ja też już powoli tęsknię za latem (zarówno tym polski, jak i włoskim), przygotowałem dla was 5 dość nieoczywistych propozycji na alkoholowe drinki z lodami. W jednej znalazło się nawet piwo, które podobno ułatwia też opalanie się. Nawet jeśli nie przyda się już w tym roku, to koniecznie zapamiętajcie ten przepis do kolejnego lata! A zatem Cheers!
Drinki na alkoholu z lodami: Lemon Limoncello
Składniki:
- 3 cl zimny limoncello
- 1,5 cl Grand Marnier
- prosecco do wypełnienia szklanki
- 1-2 gałka lodów waniliowych
Przygotowanie:
Wlać limoncello i grand marnier do wysokiej szklanki. Dopełnić prosecco do 2/3 i dodać lody waniliowe. Gotowe! Szybkie, proste smaczne!
Drinki na alkoholu z lodami: Leśne Prosecco
Składniki na 4 porcje:
- 1 butelka prosecco
- 500 ml lodów waniliowych
- 500 g owoców leśnych
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
W misce zasypać owoce cukrem i odstawić na godzinę, aby puściły soki. Rozdzielić owoce na 4 szklanki, dodać po 1 gałce lodów i uzupełnić do pełna zimnym prosecco.
Drinki na alkoholu z lodami: Czerwone marzenie
Składniki na 4 porcje:
- wisienki Maraschino
- 500 ml lodów waniliowych
- butelka czerwonego wina z bąbelkami lub 600 ml czerwonego wina i 150 ml sody
Przygotowanie:
W dużej, wysokiej szklance umieścić 4 wisienki maraschino, rozmiażdżyć je muddlerem lub drewnianą łyżką. Dodać 1-2 gałki lodów. Zalać czerwonym winem i dorzucić 4 wisienki. Proste i smaczne!
Drinki na alkoholu z lodami: Karmelowe opalenie
Składniki:
- 2 gałki lodów waniliowych
- 3 cl rum ciemny
- 3-12 cl piwa ciemnego, najlepiej wybrać takie z mocnym smakiem korzennym
- 2 łyżki solonego karmelu
- wisienki Maraschino do dekoracji (opcjonalne)
Przygotowanie:
Boki dużej szklanki lub słoika oblać solonym karmelem. Wlać rum, dodać 2 gałki lodów waniliowych i powoli uzupełnić piwem. Udekorować wisienką maraschino.
Drinki na alkoholu z lodami: Pomarańczowa Granita
W tym przepisie nie dodamy lodów, ale sami zrobimy alkoholową granitę.
Składniki:
- 1 butelka likieru grapefruitowego lub cytrynowego, pomarańczowego lub cytrusowy mix
- 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
- 1 szklanka soku z grapefruita
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Wlać wszystkie składniki do pojemnika plastykowego lub brytfanki i włożyć do zamrażalnika na 8 godzin. Wyjąć i rozmieszać masę widelcem. Powinna mieć w sobie kryształy lodowe. Odłożyć na jeszcze 8 godzin. Wyjąć i przełożyć do szklanek, dekorując miętą. W razie czego, można dołożyć gałkę sorbetu cytrynowego.
ZOBACZ: Letnie koktajle na wódce według przepisów Muzeum Polskiej Wódki
CZYTAJ TEŻ: Historia jednego drinka: Black Russian
W TYM CYKLU TAKŻE: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: afrodyzjaki. Jak je serwować i z czym podawać?