Można to oczywiście rozbić w postaci dań i deserów, które zwyczajowo jadamy w lato. Jest z nimi jednak jeden podstawowy problem: większość z nich bazuje na sezonowych warzywach i owocach. Pomysł ten zatem raczej szybko odpada. Nie rezygnujmy jednak z idei przedłużenia lata w kuchni i w jadalni. To możemy przypominać sobie bowiem przy każdym kolejnym łyku pysznych (i rozgrzewających!) drinków… z lodami! Jedyne, co musisz zrobić, aby je przygotować to połączyć napój wyskokowy z lodami. Dzięki temu powstanie szybki i płynny deser. Takie propozycje są idealne zarówno na ciepłe letnie wieczory, jak i pierwsze jesienne imprezy. Z racji na fakt, że ja też już powoli tęsknię za latem (zarówno tym polski, jak i włoskim), przygotowałem dla was 5 dość nieoczywistych propozycji na alkoholowe drinki z lodami. W jednej znalazło się nawet piwo, które podobno ułatwia też opalanie się. Nawet jeśli nie przyda się już w tym roku, to koniecznie zapamiętajcie ten przepis do kolejnego lata! A zatem Cheers!

Drinki na alkoholu z lodami: Lemon Limoncello

Składniki:

  • 3 cl zimny limoncello
  • 1,5 cl Grand Marnier
  • prosecco do wypełnienia szklanki
  • 1-2 gałka lodów waniliowych

Przygotowanie:

Wlać limoncello i grand marnier do wysokiej szklanki. Dopełnić prosecco do 2/3 i dodać lody waniliowe. Gotowe! Szybkie, proste smaczne! 

Drinki na alkoholu z lodami: Leśne Prosecco

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka prosecco
  • 500 ml lodów waniliowych
  • 500 g owoców leśnych
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

W misce zasypać owoce cukrem i odstawić na godzinę, aby puściły soki. Rozdzielić owoce na 4 szklanki, dodać po 1 gałce lodów i uzupełnić do pełna zimnym prosecco.

Drinki na alkoholu z lodami: Czerwone marzenie

Składniki na 4 porcje:

  • wisienki Maraschino
  • 500 ml lodów waniliowych
  • butelka czerwonego wina z bąbelkami lub 600 ml czerwonego wina i 150 ml sody

Przygotowanie:

W dużej, wysokiej szklance umieścić 4 wisienki maraschino, rozmiażdżyć je muddlerem lub drewnianą łyżką. Dodać 1-2 gałki lodów. Zalać czerwonym winem i dorzucić 4 wisienki. Proste i smaczne! 

Drinki na alkoholu z lodami: Karmelowe opalenie

Składniki:

  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 3 cl rum ciemny
  • 3-12 cl piwa ciemnego, najlepiej wybrać takie z mocnym smakiem korzennym
  • 2 łyżki solonego karmelu
  • wisienki Maraschino do dekoracji (opcjonalne)

Przygotowanie:

Boki dużej szklanki lub słoika oblać solonym karmelem. Wlać rum, dodać 2 gałki lodów waniliowych i powoli uzupełnić piwem. Udekorować wisienką maraschino. 

Drinki na alkoholu z lodami: Pomarańczowa Granita

W tym przepisie nie dodamy lodów, ale sami zrobimy alkoholową granitę.

Składniki:

  • 1 butelka likieru grapefruitowego lub cytrynowego, pomarańczowego lub cytrusowy mix
  • 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
  • 1 szklanka soku z grapefruita
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Wlać wszystkie składniki do pojemnika plastykowego lub brytfanki i włożyć do zamrażalnika na 8 godzin. Wyjąć i rozmieszać masę widelcem. Powinna mieć w sobie kryształy lodowe. Odłożyć na jeszcze 8 godzin. Wyjąć i przełożyć do szklanek, dekorując miętą. W razie czego, można dołożyć gałkę sorbetu cytrynowego. 

ZOBACZ: Letnie koktajle na wódce według przepisów Muzeum Polskiej Wódki

CZYTAJ TEŻ: Historia jednego drinka: Black Russian

W TYM CYKLU TAKŻE: Męskie gotowanie z Matteo Brunetti: afrodyzjaki. Jak je serwować i z czym podawać?