Domowe wino z winogron - jak je zrobić?

Która z nas nie marzy o tym, by mieć własną piwniczkę win na każdą okazję? Ten wykwintny trunek doskonale podkreśla smak wytrawnych potraw i jak nic sprawdza się podczas wieczorów z przyjaciółką. Uwielbiamy delektować się nim przy obiedzie, czy na romantycznym spotkaniu. Jednak wino domowe nie ma sobie równych! Alkohol własnej produkcji posiada niepowtarzalny smak i satysfakcjonuje bardziej, niż kupny produkt. Daje radość, gdy poczęstujemy nim swoich bliskich, a po latach wypijemy je z sentymentem. Jak je zrobić? Polecamy sprawdzony, domowy przepis, który uda się nawet amatorkom. 

Przepis na wino

Składniki:

9 kg ciemnych winogron 

2,7 l wody

1 kg cukru

drożdże Bordeaux

3 ml pożywki dla drożdży

Kiście winogron umyj i oddziel od grona. Owoce zmiażdż, zamiast je miksować. Powstały moszcz wlej do butli balonowej. Cukier zagotuj razem z wodą. Gdy się wystudzi, przelej go do balona z moszczem. Dodaj drożdże i pożywkę dla drożdży. Całość przykryj i odstaw na 7 dni, pamiętając, by każdego dnia wstrząsnąć butelką. Po upływie tygodnia zbierz pianę powstałą na wierzchu płynu, ponownie przelej wino do balona i zatkaj je korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw alkohol na 4 tygodnie, po tym czasie ponownie zbierz osad i powtórz czynność. Proces powtarzaj cyklicznie każdego miesiąca. Wino gronowe stanie się zdatne do spożycia, gdy postoi w zaciemnionym miejscu przynajmniej 8 miesięcy. Najlepiej smakuje po upływie roku. 

Wino z ryżu - jak je zrobić? >>