Wino domowe nie z winogron, a z ryżu

Białe wino jest doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań. Podkreśla ich smak, wspomaga trawienie i umila czas spędzony przy stole. Jednak ten wykwintny alkohol nie musi być sporządzony wyłącznie z winogron. Na popularności coraz bardziej zyskuje wino z ryżu, które łatwo wykonać domowym sposobem. Ten przysmak można wyprodukować o każdej porze roku, a czas oczekiwania na niego jest krótki. Sam proces wytwarzania niewiele kosztuje, a ryż użyty za pierwszym razem może być wykorzystany kilkukrotnie. Smak takiego wina przypomina wermut. Jego aromat można naturalnie podkręcić, dodając do receptury wanilię, imbir, cynamon, rodzynki lub goździki. Przepis na wino jest niezwykle prosty i nie zawiera spirytusu, który mógłby zabić niezbędne do produkcji drożdże piekarskie. 

Przepis na wino z ryżu

Składniki:

1 kg sypkiego ryżu

1/4 kostki drożdży piekarskich + 3 łyżki cukru

200 g rodzynków

1,5 kg cukru

sok z połowy cytryny

4 litry wody

Do butli balonowej przeznaczonej do wina wsyp ryż i rodzynki. W dużym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 1,5 kg cukru. Dodaj sok z cytryny. Następnie wystudź płyn. Zrób zaczyn - rozdrobnij w dłoniach drożdże piekarskie i wymieszaj je w szklance ciepłej wody z trzema łyżkami cukru. Odstaw go na 20 minut, aż spęcznieje i urośnie. Wystudzoną, ciepłą wodę z cukrem przelej do balona z ryżem, zostawiając 1/5 wolnej przestrzeni na czubku butli. Na koniec dodaj do składników zaczyn drożdżowy. Zakryj balon korkiem z rurką wypełnioną wodą. Mocno zamieszaj butelką, aby wszystkie składniki się połączyły. Odstaw balon w ciepłe miejsce na sześć tygodni. Po tym czasie ciecz przelej do innego naczynia, a ryż przepłucz wodą z osadu i ponownie wlej do niego powstały płyn. Zakręć butlę korkiem z rurką wypełnioną wodą i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Przez ten czas wino nabierze jasnego koloru. Po dwóch tygodniach można je przelać do szklanych butelek i ponowić proces, używając tego samego ryżu.

Sprawdź PRZEPISY NA DRINKI w niskokalorycznej odsłonie >>