U wielu z nas nastaje taki okres że dosyć często pojawiają się zaproszenia na różnego rodzaju imprezy. Czy to uroczystości rodzinne takie jak wesela, urodziny, bądź rocznice, czy imprezy okolicznościowe jak sylwester, luźne grille lub domówki ze znajomymi. Często chce się uczestniczyć w tego typu okazjach, a czasami zwyczajnie  wypada się pojawić..

Bywa, że z różnych względów danego dnia nie spożywasz alkoholu. Prowadzisz auto, masz ważne spotkanie następnego dnia, jesteś w ciąży, karmisz piersią albo w ogóle nie pijesz napojów wyskokowych. Miło, gdy wtedy gospodarz zamiast zwykłego soku czy napoju zaproponuje ci np. drink bezalkoholowy. Może okazać się to zbawienne i zaoszczędzi ci pytań pod tytułem ,,czemu nie pijesz?”. Możliwości jeżeli chodzi o koktajle ,,virgin” jest naprawdę mnóstwo.

Popularne drinki bezalkoholowe

Koktajli alkoholowych, które praktycznie każdy zna, albo przynajmniej ich nazwę - jest naprawdę dużo. Często jadąc w jakieś miejsce na świecie, np. na wakacje przychodzi na myśl drink pochodzący właśnie z tego regionu. Jest tak w przypadku Caipirinhi pochodzącej z Brazylii, czyli koktajlu na bazie narodowego alkoholu brazylijczyków, którym jest cachaca. Takich przykładów jest znacznie więcej. Jeżeli chodzi o tego typu barmańskie klasyki zwykle mają swoje bezalkoholowe wersje. Dlaczego? Po prostu niektóre połączenia smakowe są tak genialne, że warto je udostępnić również osobom nie mogącym lub nie chcącym spożywać alkoholu. Poniżej przedstawiamy przepisy na popularne drinki bezalkoholowe.

Virgin Mojito

Chyba nie można było zacząć od czegoś innego. Świetny, orzeźwiający i idealnie wpisujący się w letnie kanony koktajl znany na całym świecie. W oryginale jego bazą alkoholową jest rum. My przedstawimy dwa przepisy na mojito bez alkoholu. Powstaje wiele produktów w smaku mojito co świadczy o jego dużej popularności.

Wariant numer 1

Składniki:

  • około 200 ml wody gazowanej,
  • lód kruszony,
  • 2 gałązki mięty,
  • jedna limonka,
  • jedna łyżeczka brązowego cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w łódeczki limonkę oraz cukier należy umieścić w wysokiej szklance. Następnie ugnieść zawartość madlerem. Ewentualnie można użyć wcześniej umytej, drewnianej końcówki rączki od tłuczka do kotletów. Kolejnym etapem jest umieszczenie w szkle mięty. Ważne aby wcześniej rozetrzeć ją w dłoniach po to by uwolniła swoją woń i świeży aromat. Zostaje uzupełnienie naczynia kruszonym lodem i wodą gazowaną. Lód można pokruszyć zawijając go w czystą ścierkę i również rozbić tłuczkiem do kotletów, jeśli nie ma się w danej chwili bardziej profesjonalnego sprzętu. Formą dekoracji mogą być plasterki limonki i mięta. Smacznego!

Wariant nr. 2

Tutaj skład i sposób przygotowania jest prawie identyczny. Różnicą jest sprite zamiast wody gazowanej. Kolejną rzeczą, która może różnić te dwa warianty jest brak brązowego cukru dla osób, które uważają, że sprite wystarczająco osłodzi bezalkoholowe mojito.

Virgin Margarita

Kolejny klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Oczywiście w podstawowej wersji jest to koktajl przygotowywany na bazie tequili. Bardzo znaną opcją często zamawianą w restauracjach i barach jest margarita truskawkowa. Właśnie takie owocowe wersje polecamy osobom niepijącym alkoholu. Można użyć ulubionych owoców np. mango lub maliny. My przedstawimy tę najbardziej znaną odmianę.

Składniki:

  • około 7-8 truskawek (mogą być mrożone),
  • 30 ml soku z limonki,
  • 150 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jest wrzucenie wszystkich składników poza lodem do blendera. Jeżeli truskawki są mrożone można je trochę rozbić tłuczkiem do mięsa, aby nie spalić urządzenia. Wszystko dokładnie zblendować na konsystencje musu. Jeżeli truskawki były mrożone dodatkowy lód będzie zbędny. Wówczas drink podaje się w niskim szkle typu koktajlówka. Natomiast jeżeli koktajl jest przyrządzany ze świeżych truskawek to warto podać go w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Jeżeli chcemy by drink był bardziej płynny warto uzupełnić naczynie wodą gazowaną i wymieszać słomką. Za dekorację może posłużyć gałązka mięty włożona delikatnie w koktaj, tak aby jej listki wystawały. Dodatkowo można posypać je brązowym cukrem. Bardzo ciekawą i smaczną wersją jest zmodyfikowana margarita, przygotowywana na bazie owoców leśnych.

Proste drinki bezalkoholowe

Co zrobić gdy mamy gości na imprezie i ktoś z nich nie może, bądź nie chce spożywać alkoholu? Co zaproponować zamiast herbaty, żeby poczuli się fajnie? Otóż drink bezalkoholowy będzie idealnym rozwiązaniem. Poniżej przedstawiamy kolejne propozycje na proste drinki bezalkoholowe, które będziecie w stanie wykonać samemu w domu bez większych przygotować. Ich konsumenci z pewnością będą mile zaskoczeni i na pewno przy kolejnej okazji zapytają o koktajl, który pili ostatnim razem.

Kolorowe lato

Orzeźwiający, kolorowy, nietypowy a zarazem bardzo prosty koktajl bezalkoholowy, który można przyrządzić bardzo szybko w domowych warunkach. Kolejną zaletą jest jego wakacyjna wizualna strona. Ma kilka kolorów i na pewno zrobi wrażenie.

Składniki:

  • 200 ml toniku,
  • kruszony lód,
  • 50 ml soku z pomarańczy,
  • kilka kropli syropu malinowego,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Ten drink najlepiej podawać w szkle typu ,,hurricane”, natomiast jeżeli takiego nie posiadamy wystarczy zwykła wysoka szklanka. Wypełniamy ją do połowy kruszonym lodem. Następnie wypełniamy tonikiem. Kolejnym etapem jest dodanie kilku kropli soku malinowego, aby koktajl był bardziej egzotyczny można użyć zamiennie grenadyny. Na koniec oczyszczoną z białego wnętrza skórkę z pomarańczy należy podpalać zapalniczką, aż puści sok i wtedy wrzucić ją bezpośrednio do drinka. Dekoracją będzie gruby plaster pomarańczy umieszczony na rancie naczynia.

Cytrusowa czerwień

Banalnie prosty, ale niesamowicie smaczny, orzeźwiający i dostarczający dużo witamin oraz energii na cały dzień. Świetnie sprawdzi się na ciężki poranek po imprezie.

 Składniki:

  • kostki lodu,
  • 200 ml soku z grejpfruta,
  • 200 ml soku żurawinowego.

Sposób przygotowania:  

Wystarczą nam dwa składniki i szklanka. Sok żurawinowy i grejpfrutowy mieszamy w proporcji jeden do jednego. Szkło wypełniamy lodem i dodajemy soki. Do udekorowania używamy cząstki limonki wyciętej w łódeczkę umieszczonej na rancie szklanki. Smacznego!