Słyszeliście o imprezie Restaurant Week? To święto polskiej sceny restauracyjnej, zapoczątkowane przez dwóch wspólników oraz pasjonatów jedzenia – Pawła Światczyńskiego oraz Macieja Żakowskiego. Pomysł jest prosty - wystarczy zakupić bilet za 39 zł i zarezerwować miejsce w wybranej restauracji. W kwocie mieści się: przystawka, danie główne oraz deser.  Impreza zadebiutowała w 2014 roku w Warszawie. Z roku na rok widać jednak, że inicjatywa cieszy się coraz większym powodzeniem, o czym stanowią liczby: 9 polskich miast i 248 restauracji biorących w niej udział oraz 61 175 gości.

Na fali sukcesu Restaurant Week organizatorzy poszli o krok dalej i kolejną imprezę, czyli Fine Dining Week zadedykowali kulinarnym "snobom". Fine Dining Week odbędzie się w Krakowie i Warszawie, gdzie od 23 sierpnia do 31 sierpnia za 119 zł będzie można skosztować 5 dań, razem z kieliszkiem aperitifu. W imprezie biorą udział restauracje wyróżniane przez przewodniki Michelin i Gault & Milleau.

Z kolei, na jesień planowana jest inauguracja książki „Restaurant Week” oraz ekspansja festiwalu w kolejne miejsca Polski, a także za granicę.

Lista restauracji, które biorą udział w Fine Dining Week

Warszawa: Amber Room, Restauracja Akademia Smaku, restauracja AleGloria, Belvedere Łazienki Królewskie, Brasserie Warszawska, Butcheryandwine, Restauracja Dyspensa, Focaccia Ristorante, The Fusion Restaurant At the Westin Warsaw Hotel, Kieliszki na Próżnej, L'Arc Varsovie, La Brasserie Moderne, Restauracja Marconi Hotel Bristol, Merliniego5, N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Nowa Próżna, Ole! Tapas Steak Restaurante, Opasły Tom Kręgliccy, Osteria, Rozbrat20, Signature Restaurant, Tamka 43, Venti-tre Restaurant, Restauracja Vivandier.

Kraków: Albertina Restaurant & Wine, Amarylis Restauracja, Restauracja Biała Róża, Copernicus w Hotel Stary, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Pod Nosem - Kanonicza 22, Restauracja Qualita, Trzy Rybki, Włoska, Twój Kucharz, ZaKładka - Food & Wine, Karakter, Hotel Pod Różą i Restauracja Amarone.

Zobaczcie danie Wojciecha Kiliana, Szefa Kuchni Signature Restaurant: