Drinki na lato: co pić w upalne dni?

Podstawą dobrego drinka, szczególnie tego na lato, są odpowiednie proporcje. Nie przesadzajmy więc z ilością alkoholu - to przecież żadna przyjemność krzywić się przy każdym łyku. Drink powinien nie tylko wprowadzać nas w dobry nastrój, ale także smakować. Większe znaczenie ma to pewnie w przypadku „typowo kobiecych drinków”, choć te, które piją mężczyźni, powinny być nie tylko mocne, lecz także - a może przede wszystkim - smaczne.

Jeśli w lato planujesz zorganizować letnie przyjęcie i zaprosić na nie znajomych, pamiętaj, że nie tylko skład i smak mają znaczenie. W wakacje warto się pokuć także o adekwatne do zawartości kieliszka czy szklanki dekoracje. Niektóre ze klasycznych drinków mają już przypisaną, tradycyjną metodę na ich dekorowanie, bo przecież czy wyobrażamy sobie Martini Dry bez oliwki, Manhattanu bez wisienki koktajlowej czy Gibsona bez cebulki? Z pewnością nie, ale we wszystkich drinkach tropikalnych, czy stworzonych na bazie własnej fantazji, nie musisz trzymać się sztywnych reguł i te możesz dekorować w dowolny sposób. W tym miejscu warto jednak pamiętać, że do wytrawnych drinków będą pasowały oliwki, cebulki, łodygi selera naciowego, te egzotyczne zaś ozdób plasterkami cytryn, limonek, ananasów, pomarańczy czy grejpfrutów. Do wielu drinków można dodać listki świeżej mięty (w lato to wręcz must do!), bazylii czy melisy.

Lato to nie tylko czas przydomowych przyjęć, lecz także dalszych lub bliższych wyjazdów wakacyjnych. W tym roku nie uda Ci się polecieć do Włoch? Nic straconego. Smak słonecznej Italii możesz poczuć mocząc usta w jednym z najpopularniejszych włoskich drinków na lato. Przepisy na nie we własnej odsłonie przygotował specjalnie dla nas Matteo Brunetti – finalista 6. edycji Materchef, kucharz i fan barmaństwa najlepszej próby. 

Drinki na lato: Negroni

Negroni to jeden z najsłynniejszych włoskich drinków. Zalicza się także do najmocniejszych ze względu na ilość i różnorodność łączonego w napoju alkoholu. Pomimo to, jest to napój idealny na Aperitivo, czyli pobudzenie apetytu. We Włoszech jest traktowany jako drink dla dorosłych mężczyzn lub młodzieży, która chciałaby się szybko rozbawić. Negroni jest łatwy do zrobienia i składa się z popularnych składników, dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość. Drink jest idealny na każdą porę roku. Na lato – szczególnie!

Składniki:

  • 1/3 gin
  • 1/3 bitter campari
  • 1/3 vermut czerwony (rosso)
  • 1 plaster skórki z pomarańczy

Przepis:

Wymieszać wszystkie składniki i podać w szklance Old Fashioned wypełnionej lodem i skórką z pomarańczy.

Drinki na lato: Americano

Pomimo nazwy, jest to typowo włoski drink. To kolejna propozycja drinka, którego można zamówić podczas włoskiego Apertivo – momentu kilka godzin przed kolacją, w którym Włosi gromadzą się tłumnie w coctailbarach, aby napić się drinka i zjeść kilka przekąsek, żeby pobudzić apetyt przed kolacją. Americano można uznać za „ojca” Negroni. Drink ma wyrazisty smak i jest dość mocny. Mnie kojarzy się z sobotnimi wieczorami, spędzanymi z przyjaciółmi w okolicach „Rione Monti”. To młodzieżowa okolica Rzymu, gdzie w najlepszych coctailbarach można spróbować najlepszych włoskich drinków.

Składniki:

  • 3cl bitter campari
  • 3cl vermut bialy (bianco)
  • 1 plasterek cytryny i plasterek skorki z pomarańczy
  • lód (do wypełnienia szklanki)
  • woda sodowa

Przepis:

Wymieszać wszystkie składniki i podać w szklance Old Fashioned wypełnionej lodem. Na koniec dopełnić szklankę wodą sodową.

Drinki na lato: Lemon Sherbet Fizz

Myślę, że każdy z nas lubi cytrusy. Jeśli nie, to dzięki temu drinkowi je pokocha! Kiedy ja spróbowałem tego drinka po raz pierwszy w okolicach Sorrento, od razu się zakochałem. We Włoszech, niedaleko Amalfi, królestwa cytryn i deserów, często można spotkać drinki orzeźwiające na bazie cytryn i limoncello. Napój, najlepiej wypić po pysznej kolacji na bazie owoców morza. Wtedy, od razu, poczujecie się jak we Włoszech!

Składniki:

  • 2 łyżki sorbetu cytrynowego
  • 30ml limoncello
  • 15ml prosecco
  • kilka plasterków cytryny

Przepis:

Mieszać wszystkie składniki w misce, do momentu aż sorbet się trochę rozpuści. Następnie podać w szklance Flute (do prosecco).

Drinki na lato: Italian Freshness

Bazylia, prosecco, cytrusy. Te trzy składniki od razu kojarzą się z Włochami. Połączone w jednym drinku idealnie pasują do każdej pory roku i okazji np. majówkowego grilla, obiadu, kolacji. To jeden z moich ulubionych drinków, który często przygotowuję dla przyjaciół, kiedy przychodzą do mnie w ciepłe niedzielne popołudnia i wieczory. Napój jest łatwy do przygotowanie, szybki i co najważniejsze – PYSZNY! Najlepiej smakuje kiedy rodzina i przyjaciele siedzą razem przy stole.

Składniki:

  • Sok z 1 limonki
  • 4 liście bazylii
  • 4 plastry ogórka
  • Prosecco

Przepis:

W mikserze lub w moździerzu ubić wszystkie składniki oprócz prosecco. Przełożyć do szklanki Flute i uzupełnić prosecco do ¾. Wymieszać łyżką i udekorować bazylią.

Drinki na lato: Wiosenna kreatywność

To idealna propozycja, kiedy chcemy zaskoczyć naszą partnerkę lub partnera jakimś nieoczywistym smakiem. Dzięki temu połączniu składników, możemy zaplusować u drugiej połówki. Wystarczy, że zapalicie kilka świeczek, przygotujecie pyszną włoską kolacje i podacie ten nieoczywisty napój. Partner będzie Wasz na zawsze! Pieprz jest mocnym afrodyzjakiem, a zielona herbata pobudzi was do głębszych spojrzeń. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • Sok z połówki pomarańczy
  • 20ml rumu
  • łyżka oliwy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • zielona herbata
  • lód

Przepis:

Zblendować sok z pomarańczy, rum, pieprz i oliwę. Wlać do szklanki Old Fashioned z lodem. Dopełnić zieloną herbatą i udekorować plasterkami pomarańczy.

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego mojito to najlepszy napój na lato? Przepisy na idealny drink: klasyczny i smakowy

WIĘCEJ DRINKÓW: Jak pić Aperol? Słynny włoski napój to nie tylko drink z Prosecco!

---------

Matteo Brunetti - finalista 6. edycji programu Masterchef. Pół Włoch, pół Polak. Kucharz amator, który swoją miłość do gotowania pielęgnuje i rozwija od dziecięcych lat. Jak na prawdziwego Włocha przystało – makaron to baza wielu propozycji kulinarnych, ale jego umiejętności, wykraczają daleko poza tradycyjne smaki mieszkańców słonecznej Italii. Jest miłośnikiem nie tylko tradycyjnej, włoskiej kuchni. Skończył ekonomię w Rzymie, jest licencjonowanym pilotem dronów, zarówno w Polsce, jak i we Włoszech. W wolnych chwilach podróżuje w poszukiwaniu nowych smaków, gra w gry komputerowe, gra na perkusji. Czasami wraca do swojej pasji i pierwszego zawodu, czyli barmanowania, o którym od tej pory będzie Wam opowiadał także na łamach elle.pl.