Prawdziwe słodkie dzieła sztuki od Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń wzbudzają zachwyt. Mistrzyni cukiernictwa i dekoracji, laureatka wielu prestiżowych nagród, w tym tytułu Prix Prix Au Chef Pâtissier, przyznawanego najlepszym cukiernikom w Europie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Paryżu, na każdy sezon przygotowuje nowe niezwykłe kolekcje. Tegoroczna, wielkanocna przyciąga wzrok niebieskimi delikatnymi wzorami, kusi zmysły wspaniałymi smakami. 

Pierniki to najwspanialsze smakołyki – podkreśla Iga Sarzyńska-Komorowska.

I dodaje: Zawsze towarzyszyły ważnym uroczystościom i polskim świętom. Nieodłącznym, tradycyjnym elementem Wielkanocy stały się piernikowe pisanki, lukrowe baranki i czekoladowe łakocie. Nasze specjalne kolekcje słodkości na te święta są nietuzinkowym podarunkiem dla najbliższych, cudną dekoracją stołu wielkanocnego i wspaniałą, słodką przekąską. 

Fot. Agnieszka Pałtynowicz

Wśród świątecznych słodkości znalazły się w tym roku m.in. chrupiące, pyszne pierniczki w kształcie małych zajączków. To jeden z ulubionych wypieków, który sławę zawdzięcza doskonale dobranym, aromatycznym przyprawom. Zawiera naturalny miód wielokwiatowy, prawdziwe masło i belgijską czekoladę. Zajączków w wielkanocnej kolekcji Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej jest mnóstwo. Zarówno tych pokrytych białym lukrem z uroczą kokardką, ręcznie zdobionych, czekoladowych czy tych w piękne wiosenne wzory... 

Fot. Agnieszka Pałtynowicz

Te z przepięknym, kwiatowym motywem do złudzenia przypominającym najpiękniejsze zdobienia na porcelanie, stworzone zostały we współpracy z młodą artystką – Amelią Korczak, która specjalizuje się zarówno w tradycyjnych technikach malarskich, jak i digital paintingu. W tej kolekcji dominuje elegancka biel i odcienie błękitu. Znajdują się w niej kwiatowe pisanki, cudne, eleganckie zajączki i zestawy pierniczków. Urzekają elegancką formą i cudnym zdobieniem. W „Kolekcji subtelnej” pierniczków znajdziemy pięknie ilustrowane pisanki w kolorystyce beżu i brązu, z delikatnym piórkiem, kogucikiem i uroczym zajączkiem. 

Do tego piernikowe kraszanki z delikatnym lukrowym wzorem, lukrowane baranki i pisanki dekorowane ręcznie pachnącymi, jadalnymi kwiatami. Te artystyczne pierniczki nie tylko pięknie wyglądają, ale również zachwycają smakiem. 

Fot. Agnieszka Pałtynowicz

- Ciasto piernikowe przygotowujemy na naturalnym miodzie, prawdziwym maśle, z dodatkiem wyselekcjonowanych przypraw – podkreśla Iga Sarzyńska-Komorowska. - Lśniący lukier na ich powierzchni to masa na bazie białka jaj, cukru pudru i soku z cytryny. Stanowi idealne tło dla wszystkich naszych artystycznych zdobień. 

Święta Wielkiej Nocy nie mogą się obejść bez czekoladowych przysmaków. A tych w Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń nie brakuje! Specjalnie na tę okazję powstała niezwykła biała czekolada BIO z nutą wanilii z Madagaskaru i truskawkami, która smakuje jak najlepszy koktajl. Połączona została z pierniczkami wielkanocnymi, pachnącymi płatkami róży i pistacjami. 

Fot. Agnieszka Pałtynowicz

Wielkanoc to idealna okazja na skosztowanie też pysznych dukatów z zajączkami lub znakomitych draży – zdrowych orzechów laskowych połączonych z cudowną, belgijską czekoladą i posypanych kakao albo też czekolady „Gianduja”, czyli aksamitnej czekolady mlecznej połączonej ze 100% pastą z orzecha laskowego... 

Najnowsza kolekcja Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej aż pachnie Wielkanocą i wiosną.

Wszystkie słodkości Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń znajdziecie w trzech butikach w Toruniu i online: www.igasarzynska.pl