Wypicie filiżanki kawy to jedna z najprzyjemniejszych porannych czynności. I choć dla wielu jest ona codziennym rytuałem, to tak naprawdę nigdy nie ma prawa się znudzić. A wszystko to za sprawą niezliczonej ilości sposobów zaparzania kawy, którą na dodatek można wzbogacić o przyprawy podkreślające smak i aromat tego popularnego napoju.

Większość z nas kocha w każdej postaci. Choć prawda jest taka, że najczęściej pijemy ją w formie naszego ulubionego napoju. Spośród wielu rodzajów kaw największym zainteresowaniem cieszy się zdecydowanie kawa espresso, której przygotowanie bywa zazwyczaj pierwszą fazą powstania kolejnych odmian tego pobudzającego napoju. Na niej bazuje m.in. kawa nazywana americano. Jej sekret polega na dolaniu wrzątku do espresso, z zachowaniem takich samych proporcji lub przekroczeniem ilości wrzącej wody.  Sposobem na zmniejszenie intensywności kawy jest serwowanie jej z mlekiem. W efekcie takiego połączenia uzyskamy np. kawę latte, której największym atutem jest spienione mleko, coraz częściej wzbogacane różnorodnymi dodatkami, np. migdałami w płatkach albo masłem orzechowym, jak w przypadku manhattan latte. Z kolei całkowitym przeciwieństwem będzie kawa flat white, po którą sięgają najchętniej osoby z podwójnym zapotrzebowaniem na dawkę kofeiny. W tej odmianie kawy mleko odgrywa drugoplanową rolę, tworząc na powierzchni napoju jedynie płaską taflę. A jeśli jesteście zwolennikami picia kawy nawet w największe upały, to z pewnością przypadnie wam do gustu kawa mrożona albo … lody na bazie kawy. Nasz specjalista odpowie także na takie zapotrzebowanie!

Poniżej znajdziecie 7 przepisów na ciekawe wariacje na temat kawy pod różnymi postaciami: od napojów po desery. Przygotował je dla nas Marcin Rusnarczyk - mistrz Polski baristów, wielokrotny sędzia Mistrzostw Polski i Świata baristów oraz autor książki „Sekrety kawy”. Bo to właśnie na nich zna się on jak mało kto!

CZYTAJ TEŻ: Kofeina dla początkujących i zaawansowanych. Tajniki parzenia kawy zdradza nam Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów

7 pomysłów na kawę pod różną postacią - przepisy

1. Caffè latte kasztanowe

Składniki:

  • 2 łyżeczki kremu z kasztanów jadalnych 
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego
  • Espresso 
  • Spienione mleko
  • Opcjonalnie bita śmietana i starta gorzka czekolada. 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki o pojemności około 300 ml włożyć krem kasztanowy i miód i przygotować caffé latte z w ekspresie Nivona. Przed wypiciem dokładnie wymieszać,  na powierzchni można położyć  bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 

2. Frappe z pastą sezamową

Składniki:

  • Gorące podwójne espresso 
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • Szklanka lodu w kostkach
  • 100 ml mleka migdałowego 
  • Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml. 

3. Tonicpresso

Składniki:

  • Espresso 
  • 5 - 6 kostek lodu
  • 150 ml Tonic’u (np. Kinley)
  • 1 plasterek limonki,
  • 1 plasterek cytryny 

Przygotowanie:

Do szklanki (250-300 ml) wsypać lód, włożyć cytrynę i limonkę, wlać zimny tonic i na koniec wlać świeżo zaparzone espresso. 

4. Frappe kokosowe

Składniki:

  • Espresso 
  • 5 - 6 kostek lodu
  • 150 ml mleka Alpro Coconut 
  • Kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do szklanki (250-300 ml) wsypać lód, wlać zimne mleko coconut i na koniec świeżo zaparzone espresso. Wierzch posypać startą czekoladą. Przed wypiciem dokładnie wymieszać

5. Affogatto Nowy Jork

Składniki:

  • 150 ml kawy americano
  • gałka lodów słony karmel
  • tarte orzechy macadamia do posypki

Przygotowanie:

Do kieliszka od martini wlewamy 150 ml kawy americano. Następnie dodajemy gałkę lodów o smaku słonego karmelu, a całość posypujemy świeżo startymi orzechami macadamia. 

6. Mrożona kawa z tonikiem serwowana na patyczkach

Składniki:

  • 150 ml toniku 
  • 1 espresso 40 ml 
  • Świeże owoce – np. maliny, borówki 
  • Kilka listków mięty 
  • 2-3 kostki lodu 

Wykonanie:

Połącz ze sobą tonik i espresso. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

7. Chia z kawą, mlekiem migdałowym, miodem i musem

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren chia
  • 70 ml mleka migdałowego
  • 1 espresso 40 ml 
  • Łyżka miodu
  • 50 g zmiksowanych malin
  • 50 g zmiksowanego świeżego mango

Wykonanie:

Do pękatej szklanki lub słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko, miód i przestudzone espresso. Pozostaw na kilka godzin. Następnie wylej na wierzch warstwę zmiksowanego mango i malin. Na wierzchu połóż 2 – 3 świeże maliny i 2 listki mięty.

---------

Marcin Rusnarczyk - barista, trener i wielokrotny sędzia mistrzostw Polski baristów oraz sędzia Mistrzostw Świata baristów. Jest też autorem książki „Sekrety kawy”. W branży pracuje od prawie dwóch dekad. Ekspert marki Nivona.