Reklama

Poranną filiżankę mocnej, aromatycznej kawy można przygotować na wiele sposobów, ale z racji specyfiki tej pory dnia i faktu, że przeważnie spieszymy się wtedy do pracy, najczęściej wybieramy opcje najprostsze i pijemy kawę rozpuszczalną albo typową, pełną fusów „parzeniuchę”. Okazuje się jednak, że dobry ekspres do kawy pozwala oszczędzić sporo czasu poświęcanego codziennie na zaparzanie „małej czarnej” - problem w tym, że różnych ekspresów na rynku jest obecnie niemal niezliczona ilość. W związku z tym nie zawsze wiemy, co wybrać i na co należy zwrócić uwagę kupując taki sprzęt do domu.
Kawa jaką lubisz
Nikt jeszcze nie wymyślił uniwersalnego ekspresu do kawy, co jest akurat dobrą wiadomością: dzięki temu możemy zawęzić krąg poszukiwań już na samym ich początku. Urządzenie, które kupimy, ma przede wszystkim parzyć taką kawę, jaka nam najbardziej smakuje i to od określenia własnych preferencji w tym zakresie zawsze należy zaczynać. Kiedy już wiemy, jakiego rodzaju napar lubimy najbardziej, możemy spokojnie szukać ekspresu zapewniającego przygotowanie takiej kawy. Pod względem zasady działania mamy do wyboru trzy podstawowe opcje: ekspresy ciśnieniowe, przelewowe oraz ciśnieniowo-przelewowe. Przyjrzyjmy się nieco bliżej każdemu rodzajowi ekspresów.
Ekspresy przelewowe
To dość proste konstrukcyjnie urządzenia (z reguły składają się z pojemnika na wodę oraz filtra), a zaparzona w nich kawa jest pod względem smaku, mocy i aromatu niemal identyczna z naparem przygotowanym własnoręcznie przez zalanie zmielonej kawy wrzątkiem. Jeśli to jest nasz ulubiony typ kawy, to przy wyborze przelewowego ekspresu do kawy musimy koniecznie zwrócić uwagę na rodzaj filtrów.
Najczęściej spotyka się jednorazowe filtry papierowe, ale są również w sprzedaży ekspresy z filtrami nylonowymi albo nawet metalowymi (te ostatnie są zdecydowanie najrzadziej spotykane). Filtr jest o tyle istotny, że ma spory wpływ na smak przygotowywanego naparu – filtry papierowe dają kawę zdecydowanie lżejszą niż filtry metalowe, te ostatnie przepuszczają bowiem do kawy więcej mikrofusów (podobnie jak filtry nylonowe), co sprawia, że kawa jest wyrazistsza smakowo, ale też nieco bardziej drażni żołądek.
Kawę w ekspresie przelewowym przygotowuje się zwykle około 10-15 minut, warto też pamiętać, że użyta woda ma taki sam wpływ na ostateczny smak kawy, jak filtr – im lepsza woda, tym lepsza kawa i nie ma od tej zasady wyjątków. Polecana przez niektórych woda destylowana to całkowita pomyłka: kawa przyrządzona na bazie takiej wody nie ma ani głębi, ani charakteru.
Ekspresy ciśnieniowe
Ogólna zasada działania tego rodzaju ekspresów to przepuszczenie przez kawę wody pod wysokim ciśnieniem. Efektem jest kawa wyraźnie słabsza niż ta pochodząca z ekspresu przelewowego, ale również zdecydowanie łagodniejsza dla żołądka. Ponieważ kawa pozostaje w kontakcie z wodą relatywnie krótko, uzyskany napar jest zazwyczaj mniej gorzki niż w przypadku innych rodzajów ekspresów.
W tej grupie urządzeń można wyróżnić dwie podgrupy, czyli ekspresy wysokociśnieniowe i ekspresy niskociśnieniowe. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z ekspresami, w których można we własnym domu przyrządzić autentyczne włoskie espresso: ciśnienie wody wtłaczanej do kolby takiego ekspresu wynosi zwykle około 10 barów (a w niektórych przypadkach nawet 15 barów), dzięki czemu powstaje kawa bardzo wyrazista smakowo, o bogatym i intensywnym aromacie, posiadająca gęstą, orzechowego koloru piankę na powierzchni. Takie espresso, wbrew temu, co się powszechnie sądzi, ma o wiele mniej kofeiny niż napar z ekspresu przelewowego, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie około 30 sekund. Praktycznie każdy ekspres ciśnieniowy posiada spieniacz do mleka, co pozwala niemal bez wysiłku przyrządzić również cappuccino na bazie espresso.
Ekspresy niskociśnieniowe mają dokładnie taką samą zasadę działania, różnią się jedynie maksymalnym ciśnieniem wody przetłaczanej przez kolbę. Jest ono o wiele niższe i z reguły wynosi około 3-4 bary, a czas zaparzania kawy się wydłuża. Z tego względu smak kawy z ekspresu niskociśnieniowego różni się (czasem dość znacznie – więcej goryczki oraz więcej kofeiny) od smaku espresso uzyskiwanego w urządzeniach wysokociśnieniowych. Do standardowego wyposażenia takich ekspresów należy spieniacz do mleka, często posiadają one również dwie dysze, co pozwala na przygotowywanie dwóch kaw jednocześnie.
Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe
Są one swego rodzaju kompromisem pomiędzy opisywanymi powyżej rodzajami ekspresów, co skutkuje ich większą uniwersalnością – można bez problemu zaparzyć zarówno jedną filiżankę kawy, jak kilka. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że ciśnienie uzyskiwane w tego typu ekspresach jest niższe niż w ekspresach ciśnieniowych (około 2 bary, czasem nieco więcej), więc i smak kawy będzie odmienny od espresso z urządzenia wysokociśnieniowego.
Powyższy krótki poradnik oczywiście nie wyczerpuje zagadnienia całkowicie, tak więc wszystkich amatorów i koneserów kawy zachęcamy do dalszych własnych poszukiwań, mając jednocześnie nadzieję, że choć trochę pomogliśmy osobom niezdecydowanym w wyborze ekspresu do kawy!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama