Fotolia
Składniki:
1/2 bardzo dojrzałego banana
3/4 szklanki płatków owsianych
łyżka nasion chia
3/4 szklanki wody
2 łyżki sproszkowanego surowego kakao/karobu
łyżeczka syropu klonowego
1/4 mleka laskowego
Banana rozgnieć widelcem. Płatki owsiane zagotuj na wodzie, dodaj do nich banana i resztę składników. Gotuj owsiankę, aż wchłonie cały płyn. Podawaj posiłek zalewając go w miseczce podgrzanym mlekiem laskowym.
Fotolia
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 puree z dyni
łyżka siemienia lnianego
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy pomarańczy
3/4 szklanki mleka migdałowego
łyżeczka miodu
Płatki owsianę ugotuj na mleku razem z puree z dyni, siemieniem lnianym i przyprawami. Kiedy wchłonie płyn, zmiksuj ją na mus. Posyp jej wierzch cynamonem i udekoruj gwiazdką anyżu.
Fotolia
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mrożonych jagód/borówek
1 bardzo dojrzały banan
1/3 szklanki rodzynków
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżka syropu klonowego/miodu
1/4 szklanki mleka (np. migdałowego)
Płatki przesyp do miski i zalej wrzącą wodą, namaczaj je przez 10 minut. Banana rozgnieć widelcem, posiekaj orzechy. Kiedy płatki owsiane spęcznieją, wymieszaj je delikatnie z bananem, malinami, rodzynkami, orzechami, mlekiem, cynamonem i syropem klonowym. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch możesz dodatkowo udekorować bakaliami. Piecz owsiankę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Fotolia
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 szklanki mleka kokosowego lub wody kokosowej
1/4 szklanki malin
łyżka wiórków kokosowych
łyżka nasion chia
szczypta cynamonu
4 daktyle
Płatki owsiane przesyp do rondelka i zacznij je gotować na mleku lub wodzie kokosowej. Dodaj do nich daktyle, wiórki kokosowe, cynamon oraz nasiona chia. Kiedy płatki wchłoną płyn, a daktyle się rozpadną, przełóż owsiankę do miseczki. Podawaj ją ze świeżymi owocami, suszonym mango oraz superfoods.
Fotolia
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 bardzo dojrzałego banana
łyżka nasion chia
szczypta cynamonu
szczypta wanilii
3/4 szklanki mleka migdałowego
łyżka naturalnego masła orzechowego
łyżeczka syropu klonowego
1/4 szklanki orzechów włoskich
Banana rozgnieć widelcem, orzechy włoskie połam na drobno. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przełóż je do rondelka i ugotuj, aż owsianka wchłonie cały płyn. Następnie przełóż ją do miseczki i udekoruj migdałami, borówkami, plastrami banana oraz kokosem.