Jeśli zapytalibyśmy dowolną osobę o wymienienie trzech alkoholowych marek, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że wśród odpowiedzi znalazłby się Jack Daniel’s. Destylarni z niewielkiego miasta Lynchburg w stanie Tennessee udała się bowiem rzadka sztuka. Wizerunek jej flagowego produktu (a konkretnie jego etykieta) stał się bowiem elementem popkultury. Możemy go znaleźć więc nie tylko na butelkach produkowanych przez firmę trunków, ale i na koszulkach, czapkach i dziesiątkach innych gadżetów (w wersji oryginalnej lub nieco przekształconej).

Oprócz podstawowej wersji Tennessee Whisky Jack Daniel’s ma w swojej ofercie inne warianty smakowe tego trunku. Klienci mogą sięgnąć po między innymi po Gentleman Jack (bardziej szlachetna wersja klasycznego No. 7) czy też Single Barrel (pochodzi z jednej, konkretnej beczki). Sporą popularnością cieszą się również likiery na bazie whisky. Należą do nich między innymi Tennessee Fire (z domieszką likieru cynamonowego), Tennessee Apple (o smaku jabłkowym) oraz bohater tego tekstu, czyli Tennessee Honey.

Jack Daniel’s Tennessee Honey pojawił się w ofercie firmy w 2011 roku i szybko odniósł duży sukces. Jest to mieszanka Jack Daniel’s Tennessee Whisky i likieru miodowego własnej produkcji. Efektu końcowego nie można zaliczyć do kategorii whisky, bo trunek trafia do butelek z zawartością alkoholu wynoszącą 35%. Można go pić samemu (ewentualnie z kilkoma kostkami lodu) lub wykorzystać jako składnik drinków. Oto kilka przepisów, w których miodowy Jack Daniel’s gra główną rolę!

Jack Daniel’s Honey Drink z colą

Ze względu na obecność likieru miodowego Jack Daniel’s Tennesee Honey jest trunkiem samym w sobie dość słodkim. Nie oznacza to oczywiście, że nie można go mieszać z innymi, również słodkimi napojami, ale należy wówczas zadbać o inny smak, który zbalansuje nam całość. Zaczniemy od czegoś prostego, a jednocześnie doskonale sprawdzającego się w różnych sytuacjach, czyli połączenia tej konkretnej wersji Jacka Daniel’sa z colą. Do tego potrzebne nam będą następujące składniki:

  • Jack Daniel’s Tennessee Honey (oczywiście),
  • Coca-Cola (lub Pepsi w zależności od preferencji),
  • limonka.

Sam proces przygotowania jest prosty, bo sprowadza się do wykonania kilku czynności. Najpierw do szklanki (jej rodzaj nie ma szczególnego znaczenia, może to być standardowy highball) wciskamy sok z połowy limonki, następnie dolewamy 50 mililitrów miodowego Jacka Danielsa, a całość uzupełniamy colą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić też kilka kostek lodu.

Lemoniada z miodowym Jackiem Danielsem

Połączenie miodowego Jacka Danielsa z lemoniadą jest świetnym pomysłem. I to na tyle, że przepis na takiego właśnie drinka znalazł się na oficjalnej stronie producenta! Zasady są tutaj podobne, jak w przypadku opisanego wyżej drinka z colą w roli głównej. Likier jest mieszany ze słodkim napojem, który jednak zawiera w sobie kontrę w postaci akcentu kwaśnego, dzięki czemu całość smakuje świeżo i orzeźwiająco. Aby przygotować taki drink, będziemy potrzebować przede wszystkim lemoniady. Istnieje wiele przepisów na ten napój, ale my proponujemy trzymać się klasycznej receptury. Aby przygotować lemoniadę, będziemy potrzebować:

  • 3 cytryny,
  • 1 limonkę,
  • 2 pomarańcze,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 1 gałązka mięty.

Wszystkie owoce najpierw myjemy, a potem kroimy na połówki. Następnie odkrajamy po ćwiartce z cytryny, limonki i pomarańczy, kroimy na plasterki, wrzucamy do dzbanka i zasypujemy cukrem. Z pozostałych owoców wyciskamy sok, oczywiście pamiętając o tym, aby pozbyć się pestek. Sok wlewamy do dzbanka, dolewamy wodę i wrzucamy liście mięty. Lemoniada gotowa, a więc można przystąpić do przygotowania drinka. Ten nie jest skomplikowany: do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy 50 ml miodowego Jacka i uzupełniamy lemoniadą. Smacznego!

Jack Daniel’s Tennessee Honey – z czym jeszcze go pić?

Przedstawione wyżej przepisy dobrze pokazują regułę, jakiej należy się trzymać, jeśli chcemy pić miodowego Jacka Danielsa w drinkach – można go mieszać ze słodkimi napojami, jeśli będziemy przy tym pamiętać o dodaniu kwaśnego akcentu. Oczywiście na tym możliwości serwowania tego likieru się nie kończą, a dowodem na to jest poniższy przepis.

Jednym z najpopularniejszych drinków z udziałem klasycznego Jacka Danielsa jest tak zwany Jack & Ginger. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby standardowy No.7 zastąpić jego miodowym wariantem. Sposób jego przygotowania jest prosty i nie będziemy do niego potrzebowali zbyt wielu składników. Potrzebne nam będą:

  • Jack Daniel’s Tennessee Honey (a jakże),
  • napój imbirowy (niekiedy nazywany Ginger Ale, można go kupić między innymi pod marką Schweppes),
  • kilka kostek lodu.

Dalszy proces jest prosty. Do wysokiej szklanki typu highball wrzucamy kilka kostek lodu, dolewamy 50 mililitrów Jack Daniel’s Tennessee Honey, a całość uzupełniamy napojem imbirowym. Smacznego!