Reklama

To dopiero drugi raz w historii, gdy wyróżnienie opuszcza Włochy. Na sukces zapracował były architekt, który porzucił projektowanie budynków na rzecz perfekcyjnego wyrabiania ciasta. Po dwóch latach prób i błędów jego restauracja stała się fenomenem kulinarnym, rozpoznawanym w Polsce i poza jej granicami.

Reklama

Pizzeria z Pabianic przebiła Neapol

"Nigdy nie spodziewałem się takiego wyróżnienia. To ogromna promocja nie tylko dla naszej restauracji, ale także dla całych Pabianic" - powiedział Polskiej Agencji Prasowej założyciel lokalu, Jędrzej Lewandowski.

Jego pizzeria, która wkrótce będzie obchodzić dziesięciolecie, już wcześniej przyciągnęła uwagę ekspertów. W zeszłym roku znalazła się na 20. miejscu w prestiżowym rankingu najlepszych pizzerii w Europie. Sukcesy w światowych zestawieniach sprawiły, że do lokalu zaczęli zjeżdżać klienci z całej Polski i zza granicy. "Niedawno mieliśmy klienta z Nowego Jorku, który dwa razy specjalnie przyjechał pociągiem z Krakowa, żeby zjeść naszą pizzę" – dodał Lewandowski.

Reklama

Zielona Górka, bo tak nazywa się pizzeria, jest częścią AVPN – organizacji zrzeszającej ponad 1 100 lokali na całym świecie, promującej tradycyjne metody wypieku neapolitańskiej pizzy. Wymagania są rygorystyczne: ciasto musi być odpowiednio wyrabiane i wypiekane w piecu opalanym drewnem, a składniki najwyższej jakości. Tytuł Best AVPN Pizzeria przyznano na podstawie oceny nie tylko samego smaku pizzy, ale też jakości obsługi, estetyki lokalu i dbałości o każdy szczegół. O tym, że to właśnie ona zdobyła tytuł, zdecydowali pizzaiolo z ponad 50 krajów – najlepsza rekomendacja, jaką można sobie wymarzyć.

Reklama
Reklama
Reklama