FIT gofry - przepis

Sezon na świeże, słodkie owoce jak truskawki (które pojawią się tuż tuż!) oznacza jedno - apetyt na gofry! Ta kusząca przekąska to idealny pomysł na letni deser, czy nawet słodki początek dnia. Ale co zrobić, by taka przyjemność nie okazała się być bombą kaloryczną? Mamy na nią sposób! Ciasto na gofry z łatwością wykonasz domowym sposobem, i to w wersji light! Wystarczy, że podmienisz pszenną mąkę na jej pełnoziarniste alternatywy, cukier zamienisz na syrop klonowy, a zamiast masła do masy dodasz olej kokosowy. Tak odchudzony, pyszny deser nie zaszkodzi Twojej sylwetce, a przyniesie Ci taką samą przyjemność!

Przepis na gofry pełnoziarnoste

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki orkiszowej

1 i 1/4 szklanki mleka (np. migdałowego)

3/4 szklanki wody gazowanej

1 bardzo dojrzały banan

2 białka jajek, zamiennie 2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki syropu klonowego

szczypta soli

olej kokosowy

Rozgrzej gofrownicę do maksimum (ok. 1400 W). Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę. Jeśli robisz wafle w wersji wegańskiej, połącz siemię lniane z ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj powstałą żelową konsystencję. W misce zmiksuj mąkę z bananem, wodą gazowaną, mlekiem oraz syropem. Na koniec dodaj do ciasta ubite białka lub spęczniałe siemię lniane. Ciasto porcjami wylewaj na gofrownicę posmarowaną deliaktnie olejem kokosowym. Piecz wafle, aż staną się rumiane i chrupkie. Gotowe gofry serwuj ze świeżymi owocami, płatkami kokosa, czy syropem klonowym. 

Szukasz pomysłu na Śniadanie FIT? - poznaj przepisy >>